News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Vergroot je veerkracht

We hebben een jaar met veel veranderingen achter de rug. Niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Met veerkracht blijf je overeind. Met deze tips vergroot je je veerkracht.

We weten het allemaal: omgaan met veranderingen is niet altijd gemakkelijk en kost ongemerkt erg veel energie. Het afgelopen jaar was in veel opzichten een jaar van veranderingen. Niet alleen praktisch op je werk en thuis, maar zelfs in dagelijkse routines als boodschappen doen. Op sommige veranderingen heb je totaal geen invloed en zijn de gevolgen voor jou als mens, maar ook voor de maatschappij groot, onduidelijk en onzeker. Kortom: alle veranderingen groot en klein, direct en indirect kunnen mentaal veel van je vragen. Wat je hierbij goed kunt gebruiken is veerkracht.

Wat is veerkracht eigenlijk?

Veerkracht is het vermogen om met uitdagende en veranderende omstandigheden om te gaan. Hiervoor is flexibiliteit en positieve gedragsverandering nodig. Het gaat erom dat je lichamelijk gezond bent en tevreden bent met je leven en daardoor optimaal kunt functioneren.

Wat kun je zelf doen om op een flexibele manier om te gaan met alle uitdagingen, zodat je kunt blijven investeren in de dingen die voor jou zinvol zijn?

Hier en nu

Leven in het hier en nu is van onschatbare waarde. Mensen raken vermoeid doordat ze steeds weer moeten schakelen: vandaag kan ik naar mijn werk, morgen moet alles misschien weer online. Vandaag mag ik mijn vader in het verzorgingshuis bezoeken, maar volgende week misschien niet meer. Ik ben volgende week jarig, kan ik iemand uitnodigen? Zal ik dat nu doen of nog afwachten? Anderen raken uitgeput door zorgen: behoud ik mijn baan, gaat mijn bedrijf failliet? Wanneer je in het hier en nu leeft, al is het een paar momenten op een dag, neemt dit de dreiging natuurlijk niet weg. Het kan je wel helpen om mentaal op te laden. Dit kan bijvoorbeeld door je dagelijkse bezigheden met aandacht te doen of door regelmatig mindfulness te beoefenen.

Acceptatie

Acceptatie is het tegenovergestelde van verzet, van knokken en worstelen. Dit laatste is zo natuurlijk als wat: je wilt de veranderingen niet, je wil dat alles gewóón gaat! De oorsprong van dit verzet ligt in het verlangen naar controle. Helaas heb je die controle niet, maar door je (innerlijk) te verzetten, kom je niet verder. In plaats daarvan put het je uit en maakt het je moedeloos. Beter is het om te accepteren dat “het is zoals het is” en die dingen die belangrijk voor je zijn zo goed en zo kwaad als het kan te doen. Ook als dat betekent dat je ze op een andere manier moet doen. Zo laat je je niet verlammen door de situatie. Je geeft er je eigen draai aan op de manier die bij jou past.

Observeer jezelf

Net zoals je door een sterrenkijker naar de ruimte kunt kijken en de sterren kunt observeren, kun je naar jouw gedachten en gevoelens kijken. Misschien ken je die ervaring, dat je ‘jezelf hoorde zeggen dat…’, of dat je jezelf ‘iets zag doen’. Dit is een vorm van waarnemen waar je inhoudelijk geen oordeel geeft, je observeert alleen. Dit helpt je om afstand te nemen. Je kunt observeren zonder erin verstrikt te raken. Zo kan je waarnemen dat je angstig, boos of verdrietig bent, zonder dat je jezelf erom veroordeelt. Dit schept ruimte voor mildheid en compassie, niet alleen naar jezelf, maar ook naar anderen.

Ik pieker, jij piekert, wij piekeren…

Piekeren is een van de meest genoemde bezigheden in tijden van mentale stress. Je verstand probeert te analyseren, te reproduceren, oplossingen te bedenken, je te waarschuwen, enzovoort. Wanneer dit gebeurt zonder dat je dit wilt, noemen we dat  piekeren en dat is weinig effectief. Als je veel piekert kunnen je gedachten je zo overheersen dat ze je gedrag gaan bepalen. Sommige mensen durven hierdoor niet meer naar buiten. Anderen zijn voortdurend alert op gezondheidsklachten: wat voel ik, heb ik koorts, heb ik een loopneus, zou het corona zijn? Je kunt ook naar je gedachten kijken in plaats van vanuit je gedachten je leven te bekijken. Dit helpt je om afstand te nemen van je gedachten zodat ze minder impact hebben op je gedrag.

Wil je meer weten over hoe je lang en gezond aan de slag kan? Of heb je vragen over je meubelpensioen of je arbeidsomstandigheden? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.