News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo zit het met je verlof- en vakantiedagen

De feestdagen staan in het teken van gezelligheid. Gelukkig krijg je lekker veel tijd om van die gezelligheid te genieten. Want, bij de feestdagen horen natuurlijk ook vrije dagen. De vrije dagen in de decembermaand zijn waardevol. Maar hoe zit het ook alweer precies? Welke dagen krijg je automatisch en voor welke dagen moet je zelf vrij vragen? En hoe zit het met je overige verlof- en vakantiedagen? Hier alles op een rijtje!

 

De officiële feestdagen van december

December is een feestelijke maand en daar horen uiteraard officiële feestdagen bij. Een heerlijk moment om te ontspannen en op te laden. Dit jaar vallen Kerstmis en Nieuwjaarsdag gunstig, waardoor je kunt genieten van een lang weekend. Kerst is op 25 en 26 december en dat valt op maandag en dinsdag. Nieuwjaarsdag is op maandag 1 januari. Ideaal, zo kun je optimaal genieten van de feestdagen, zonder dat het je vakantiedagen kost. Zo kun je nieuwe energie opdoen voor het nieuwe jaar.

 

Vakantiedagen meenemen naar volgend jaar

Nu het einde van het jaar nadert, kom je er misschien achter dat je nog vakantiedagen over hebt. In januari krijg je weer nieuwe, dus probeer ze nog netjes op te maken voordat het nieuwe jaar begint. Is dat niet gelukt? Geen zorgen, je mag ze gewoon meenemen. Let hierbij wel op het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke dagen vervallen een halfjaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Bovenwettelijke vakantiedagen mag je als medewerker nog 5 jaar meenemen. 

 

 Hoe ver van tevoren moet je vrij vragen?

Voor vakantieaanvragen in de interieurbouw en meubelindustrie zijn geen bijzondere regels in de cao genoemd. De wet zegt dat de werkgever de medewerker elk jaar de kans moet geven om zijn wettelijke vakantiedagen op te nemen. Als je je vrije dagen schriftelijk aanvraagt, moet de werkgever binnen twee weken antwoorden. Gebeurt dat niet? Dan kun je als medewerker ervan uitgaan dat het akkoord is. Alleen bij 'gewichtige redenen' kan de werkgever de aanvraag afwijzen. Volgens de cao moeten werkgever en medewerker samen tussen 1 juni en 1 oktober minimaal 2 en maximaal 3 weken vakantie plannen, maar ze kunnen andere afspraken maken bij bijzondere situaties.

 

Officiële feestdagen in 2024

Alvast weten waar je aan toe bent in 2024? Wij zetten de officiële vrije dagen alvast onder elkaar:

  • Nieuwjaarsdag: maandag 1 januari 2024
  • Pasen: zondag 31 maart en maandag 1 april 2024
  • Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
  • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
  • Pinksteren: zondag 19 en maandag 20 mei 2024
  • Kerstmis: woensdag 25 en donderdag 26 december 2024

De leukste artikelen over de feestdagen hebben we samengevat in één overzichtelijke pdf! Je kunt de pdf hier downloaden.

Gerelateerd Nieuws

Dank u Sinterklaasje: 5 duurzame cadeautips voor ieder budget

Cadeautjes krijgen is leuk. Maar cadeautjes geven is misschien no...
Lees meer

Gezond gourmetten of dineren tijdens Kerstmis

Feestdagen en lekker eten gaan hand in hand. Gezellig dineren, go...
Lees meer