News Created with Sketch. Geplaatst op:
29-03-2021
.

ZZZZomertijd

Moet jij ook altijd zo wennen aan de zomertijd? Deze tips helpen je door de eerste moeilijke dagen heen.

Als het aan de EU had gelegen dan werd de zomertijd dit jaar afgeschaft. Vanwege corona is de besluitvorming vertraagd en heb je dit jaar opnieuw je klok een uurtje terug moeten draaien.

Ooit werd besloten dat het invoeren van een zomertijd gunstig zou zijn voor het energieverbruik. In praktijk blijkt dat effect minder groot te zijn dan vooraf werd gedacht. Het schakelen tussen zomer- en wintertijd heeft wél gevolgen voor de gezondheid. Volgens het RIVM zou het beter zijn als we altijd de wintertijd oftewel de standaardtijd zouden handhaven. De zon komt dan vroeger op en dat sluit beter aan op ons bioritme.

Het wisselen tussen zomer- en wintertijd heeft vooral nadelige gevolgen voor de nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat mensen direct na de wisseling slecht slapen. Vooral na de invoering van de zomertijd slapen ze korter. Volgens de statistieken komen er ook meer hartinfarcten voor als de klok een uur vooruit is gezet.

De meeste mensen zijn binnen een paar dagen gewend aan de zomertijd, maar sommigen slapen nog weken slecht. Vooral avondmensen zouden moeite hebben zich aan te passen. Wat kan je doen om zo snel mogelijk in het zomerritme te komen?

1. Sta meteen op als je wekker afgaat. Als je luistert naar je biologisch klok en nog even blijft liggen, duurt het alleen maar langer voor je gewend bent.

2. Zoek direct het daglicht op, daar word je wakker van. Nog beter is om direct naar buiten te gaan.

3. Problemen met inslapen? Sluit het licht zoveel mogelijk buiten. Sluit je gordijnen en dim het licht, want ook kunstlicht houdt je wakker. Natuurlijk leg je je telefoon op tijd weg.

Gerelateerd Nieuws

Slaap als superpower

Als je slecht slaapt dan ben je niet alleen moe, het heeft ook ef...
Lees meer

Slaap lekker!

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2...
Lees meer

Wake-up call voor slaap

Herken je dat gevoel? ’s Morgens uitgerust wakker worden, op tijd...
Lees meer