Keuzemogelijkheden

Vanaf 66 jaar en 7 maanden kun je met pensioen. Maar misschien wil je wel eerder stoppen met werken of deels met pensioen. Wat zijn de mogelijkheden? 

Eerder of gedeeltelijk met pensioen
Je kunt vanaf 5 jaar voor je AOW-leeftijd volledig of gedeeltelijk met pensioen. Dat heeft wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Je bouwt tenslotte minder lang pensioen op én het opgebouwde pensioen moet over een langere periode worden uitgekeerd. Pensioenfonds Meubel biedt de mogelijkheid om een deel van je ouderdomspensioen te gebruiken om de periode tot je AOW-leeftijd te overbruggen. Je ouderdomspensioen na je AOW-leeftijd valt dan wel lager uit. Met de pensioenplanner bereken je wat het financieel betekent als je langer doorwerkt. 
Wil je eerder stoppen met werken? Geef dit 6 maanden voor de gewenste ingangsdatum aan het pensioenfonds door. 

58+ regeling
Vanaf 58 jaar kun je met onbetaald verlof minder gaan werken. Om je pensioenopbouw op niveau te houden, kun je dan een compensatie krijgen. Dit is maximaal 20% van de jaarpremie die bij je laatste pensioengevende loon hoorde, voordat je minder ging werken. Bij 1 dag minder werken kun je dan tot 80% werk, ongeveer 90% loon en 100% pensioen komen. Voor meer informatie kijk op de site van CBM.
Wil je gebruik maken van de regeling? De aanvraag doe je samen met je werkgever via het Aanvraagformulier pensioenopbouw 58+ regeling.

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU, vanaf 1-1-2022)
De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor de Interieurbouw en Meubelindustrie gaat in per 1 januari 2022. Je kunt hem nu aanvragen.
Met de RVU-regeling kun je maximaal 3 jaar voor je pensioenleeftijd vervroegd uittreden met een bruto-uitkering van maximaal €24.444 per jaar (2023). Per maand is dit een brutobedrag van maximaal €2.037.
 De regeling is bedoeld voor alle werknemers, die op het moment dat ze willen stoppen, zwaar werk verrichten in de productie/montage, logistiek/transport of technische dienst. 
Een van de voorwaarden is dat je 20 van de laatste 25 jaar werkzaam bent geweest in de sector. Als je werkgever eerst onder een andere cao viel, zoals die van Timmerindustrie, Klein Metaal of Afbouw, dan tellen die jaren mee als dienstjaren in de Interieurbouw en Meubel.

Financieel advies
Wil je gebruik maken van de regeling, maar vraag je je af of het voor jou financieel haalbaar is, dan kun je gratis gebruik maken van de gratis financiële adviseurs voor werknemers in de Interieurbouw en meubelindustrie. Deze onafhankelijke financieel adviseur neemt dan contact met je op om jouw financiële toekomst te bespreken. Via CNV Geldzorg meld je je aan voor financieel advies. Voor de exacte voorwaarden en vragen kun je terecht bij Sociaal Fonds Meubelindustrie.
Je kunt de regeling vanaf nu aanvragen. Het aanvraagformulier vind je via deze link.

pensioen

Later met pensioen
Je kunt je pensioen uitstellen tot uiterlijk 70 jaar. Je moet dan wel in de Interieurbouw of Meubelindustrie blijven werken. Na je 68e betaal je geen premie meer en bouw je geen pensioen meer op. Als je langer doorwerkt, wordt je pensioenuitkering hoger. Met de pensioenplanner bereken je wat het financieel betekent als je eerder stopt met werken. 
Ben je van plan om langer door te werken? Geef dit dan aan op het aanvraagformulier dat je 6 maanden voor je AOW-leeftijd van het pensioenfonds krijgt.

Minder zwaar werk
Kies je voor een lichtere functie na je 58e? Ook dan ga je waarschijnlijk minder verdienen. En je bouwt minder pensioen op. In dit geval betaalt je werkgever een groot deel van het verschil. Dat kan vanaf 10 jaar voor je pensioendatum. Omdat de pensioenleeftijd in 2019 bij Pensioenfonds Meubel 68 jaar is, doet de werkgever dit vanaf je 58e. Zo bouw je toch pensioen op over de gemiste euro’s. Je werkgever compenseert maximaal 8% van de totale pensioenpremie en betaalt deze direct aan Pensioenfonds Meubel. Wil je deze regeling aanvragen? Dat doe je samen met je werkgever, via het Aanvraagformulier pensioenopbouw 58+ regeling.

Deeltijdpensioen
Ga je bijna met pensioen maar wil je niet meteen stoppen met werken? Dan kun je kiezen voor deeltijdpensioen. Je gaat dan bijvoorbeeld 1 dag met pensioen. En de andere 4 dagen blijf je werken. Voor de dag dat je met pensioen gaat, krijg je een pensioenuitkering. Voor de dagen dat je nog werkt, bouw je nog pensioen op. 

Als je vragen hebt pensioenzaken, neem dan contact op met het Pensioenfonds of met de Vakraad Meubel vakraadmeubel@cbm.nl of 023 - 515 88 42. Heb je hulp nodig van Jouw Toekomst Adviseur, neem dan contact op via info@schavenaanjouwtoekomst.nl of 023 - 515 88 80.