Keuzemogelijkheden

Vanaf 66 jaar en 4 maanden kun je met pensioen. Maar misschien wil je wel eerder stoppen met werken of deels met pensioen. Wat zijn de mogelijkheden? 

Later met pensioen
Je kunt je pensioen uitstellen tot uiterlijk 70 jaar. Je moet dan wel in de Interieurbouw of Meubelindustrie blijven werken. Na je 68e betaal je geen premie meer en bouw je geen pensioen meer op. Als je langer doorwerkt, wordt je pensioenuitkering hoger. Met de pensioenplanner bereken je wat het financieel betekent als je eerder stopt met werken. 
Ben je van plan om langer door te werken? Geef dit dan aan op het aanvraagformulier dat je 6 maanden voor je AOW-leeftijd van het pensioenfonds krijgt.

Eerder of gedeeltelijk met pensioen
Je kunt vanaf 5 jaar voor je AOW-leeftijd volledig of gedeeltelijk met pensioen. Dat heeft wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Je bouwt tenslotte minder lang pensioen op én het opgebouwde pensioen moet over een langere periode worden uitgekeerd. Pensioenfonds Meubel biedt de mogelijkheid om een deel van je ouderdomspensioen te gebruiken om de periode tot je AOW-leeftijd te overbruggen. Je ouderdomspensioen na je AOW-leeftijd valt dan wel lager uit. Met de pensioenplanner bereken je wat het financieel betekent als je langer doorwerkt. 
Wil je eerder stoppen met werken? Geef dit 6 maanden voor de gewenste ingangsdatum aan het pensioenfonds door. 

80-90-100-regeling: minder werken, evenveel pensioen
Als je minder gaat werken en hiervoor gebruik maakt van onbetaald verlof, dan verdien je minder en bouw je minder pensioen op. Pensioenfonds Meubel compenseert maximaal 15% van de pensioenpremie die je dan mist. Je kunt van deze regeling gebruik maken vanaf 10 jaar voor je pensioendatum. Omdat de pensioenrichtleeftijd in 2020 bij Pensioenfonds Meubel 68 jaar is, kun je vanaf je 58e gebruik maken van deze regeling. Wil je deze aanvragen? Dat doe je samen met je werkgever, via het Aanvraagformulier pensioenopbouw 58+ regeling.

Minder zwaar werk
Kies je voor een lichtere functie na je 58e? Ook dan ga je waarschijnlijk minder verdienen. En je bouwt minder pensioen op. In dit geval betaalt je werkgever een groot deel van het verschil. Dat kan vanaf 10 jaar voor je pensioendatum. Omdat de pensioenleeftijd in 2019 bij Pensioenfonds Meubel 68 jaar is, doet de werkgever dit vanaf je 58e. Zo bouw je toch pensioen op over de gemiste euro’s. Je werkgever compenseert maximaal 8% van de totale pensioenpremie en betaalt deze direct aan Pensioenfonds Meubel. Wil je deze regeling aanvragen? Dat doe je samen met je werkgever, via het Aanvraagformulier pensioenopbouw 58+ regeling.

Compensatie pensioenopbouw 58+ (80-90-100-regeling, minder werken)
Als je in 2021 58 wordt, bereik je binnen 10 jaar de pensioenrichtleeftijd. Je kunt dan met onbetaald verlof minder gaan werken. Om je pensioenopbouw op niveau te houden, kun je dan een compensatie krijgen. Dit is  maximaal 15% van de jaarpremie die bij je laatste pensioengevende loon hoorde, voordat je minder ging werken.

Deeltijdpensioen
Ga je bijna met pensioen maar wil je niet meteen stoppen met werken? Dan kun je kiezen voor deeltijdpensioen. Je gaat dan bijvoorbeeld 1 dag met pensioen. En de andere 4 dagen blijf je werken. Voor de dag dat je met pensioen gaat, krijg je een pensioenuitkering. Voor de dagen dat je nog werkt, bouw je nog pensioen op. 

Pensioen uitruilen
Heb je voor 2012 deelgenomen aan de pensioenregeling? Dan heb je naast ouderdomspensioen ook partnerpensioen opgebouwd. Je kunt dit partnerpensioen uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Je kunt hiervoor kiezen als je partner zelf een goed pensioen heeft of als je geen partner meer hebt. 
Andersom kan ook, als er bijvoorbeeld te weinig partnerpensioen is voor je partner wanneer je komt te overlijden. Dan kun je een deel van je ouderdomspensioen ruilen tegen extra partnerpensioen. 
Je kunt deze keuze maar 1 keer maken, namelijk als je met pensioen gaat. Je kunt deze keuze niet meer ongedaan maken.

Hoger of lager pensioen
Je kunt de hoogte van je pensioenuitkering aanpassen. Wil je beginnen met een hoger pensioen? Dat kan, maar dat betekent wel dat je later een lager ouderdomspensioen krijgt. Voorwaarde is dat je laagste pensioenuitkering minimaal gelijk is aan 75% van de hoogste pensioenuitkering. 
Je kunt deze keuze maar 1 keer maken, namelijk als je met pensioen gaat. Je maakt deze keuze voor 5 of 10 jaar.

Pensioenoverdracht
Als je bij een nieuwe werkgever ook pensioen opbouwt, dan kun je je pensioen meenemen. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn als je nieuwe werkgever een betere pensioenregeling heeft. Het meenemen van je pensioen regel je bij je nieuwe pensioenuitvoerder. Wil je jouw pensioen niet meenemen? Dan blijft het bij Pensioenfonds Meubel staan. Is je opgebouwd pensioen minder dan € 484,09 per jaar en hoger dan € 2,- per jaar dan zorgt Pensioenfonds Meubel er automatisch voor dat je pensioen meegaat naar je nieuwe pensioenuitvoerder.

Als je vragen hebt pensioenzaken, neem dan contact op met het Pensioenfonds of met de Vakraad Meubel vakraadmeubel@cbm.nl of 023 - 515 88 42. Heb je hulp nodig van Jouw Toekomst Adviseur, neem dan contact op via info@schavenaanjouwtoekomst.nl of 023 - 515 88 80.