Mantelzorg

Het kan gebeuren dat je voor kortere of langere tijd voor een hulpbehoevende naaste zorgt. Je bent dan mantelzorger en moet die zorg combineren met een betaalde baan. Mantelzorg is niet alleen tijdrovend, maar vaak ook emotioneel heel belastend. Als je zwaar belast raakt door zorgtaken, kan dit leiden tot problemen op het werk of verzuim. Mantelzorg is dus niet alleen een privézaak, maar raakt ook je werkomgeving. 
De taken thuis en op het werk kunnen eenvoudigweg te zwaar voor je worden. Daarom is het belangrijk tijdig op je werk te bespreken dat je werk en mantelzorg combineert. 

  1. Vertel het:
    Vertel op je werk wat er aan de hand is en welke zorg je extra moet leveren. Niet iedereen weet wat mantelzorger zijn precies betekent en wat er van jou verwacht wordt thuis. Een goede dialoog begint met wederzijds begrip tussen jou, je werkgever en collega’s.
  2. Beschrijf het:
    Maak duidelijk waar je tegen aan loopt en welke beperkingen je ervaart. Blijf hierover in gesprek. De situatie op je werk en thuis zullen steeds veranderen.
  3. Afspraken maken:
    Ga met je leidinggevende, HR of bedrijfsarts in gesprek wat je nodigt hebt om overbelasting te voorkomen. Wellicht zijn er mogelijkheden om je werk en werkomgeving aan te passen, zoals:
     
  • Aanpassing werktijden: begintijd, eindtijd, je werkrooster aanpassen.
  • Aanpassing arbeidsplaats: af en toe op een andere plek werken. 
  • Aanpassing arbeidsduur: mag je minder uren werken. 

 

Er zijn verschillende regelingen voor werkende mantelzorgers. Sommigen staan in de wet, in de cao of je werkgever kan regelingen aanbieden. De overheid wil flexibel werken stimuleren. Daarvoor is de Wet flexibel werken bedoeld.

mantelzorg
 

Cursussen
In een cursus van 45 minuten krijg je deskundige uitleg over mantelzorg.

Meer weten?
Ben je mantelzorger of wil je meer weten? Kijk dan op de website van CNV. Daar vind je  praktische informatie over:

  • mantelzorgmakelaar
  • zorgverlof
  • Wet Flexibel Werken
  • E-learning Zorgen dat werkt niet lekker
  • Algemene introductie medewerkers en inschrijven workshop tijdens teamoverleg
  • Individuele ondersteuning voor jou


De overheid heeft een informatieve website met Wegwijzer naar zorg en ondersteuning. Op deze regelhulp vind je informatie die voor jou belangrijk kan zijn. 

Heb je vragen over dit onderwerp of heb je hulp nodig van Jouw Toekomst Adviseur, laat dat dan weten via info@schavenaanjouwtoekomst.nl of 023 - 515 88 80.