News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

3 vragen over grensoverschrijdend gedrag beantwoord

Er is de laatste tijd veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in de media. Ook de overheid wil dit meer onder de aandacht brengen en is daarom een campagne gestart. Dat is maar goed ook. Pesten, intimideren, discrimineren of grappig bedoelde opmerkingen die als kwetsend worden ervaren: het komt vaker voor dan je denkt.

 

In de interieurbouw en meubelindustrie worden regelmatig gezondheidschecks uitgevoerd. Als we naar de resultaten kijken, lijkt het erop dat in onze branche niet heel vaak ongewenst of grensoverschrijdend gedrag wordt ervaren. Gelukkig! Maar dat betekent niet dat er geen aandacht voor dit onderwerpt moet zijn. Het is juist een heel belangrijk en actueel onderwerp. Bovendien kan het óók zijn dat medewerkers hun ervaringen voor zich houden. Schaamte, of denken dat het ‘normaal’ is, of dat het ‘aan jezelf ligt’ kunnen allemaal redenen zijn dat medewerkers zich er niet over uitspreken.

Wat is grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer)?

Kortgezegd: bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Denk aan intimidatie, pesten, agressie en discriminatie. Dit kan in allerlei situaties voorkomen: in je privéleven, op de sportclub, maar ook op de werkvloer. Voorbeelden hiervan zijn:

 

  • (Dreigen met) geweld; verbaal of fysiek;
  • Ongepaste opmerkingen maken waarmee je iemand kwetst of intimideert;
  • Een collega belachelijk maken, vernederen of buitensluiten, zowel online als offline;
  • Het verspreiden van roddels, zowel online als offline;
  • Ongelijke behandeling op basis van geslacht, leeftijd, afkomst, religie, geaardheid, dienstverband of persoonlijke kenmerken;
  • Ongepaste opmerkingen, grappen of aanrakingen van seksuele aard;
  • Overmatige controle en bemoeienis met andermans werk;
  • Doelbewust overbelasten van een collega, bijvoorbeeld met onredelijk veel taken of doelen.

 

Wanneer valt bepaald gedrag onder ‘grensoverschrijdend gedrag’?

Bij grensoverschrijdend gedrag denk je aan intimidatie, pesten, agressie of discriminatie. Een handig ezelsbruggetje hierbij is IPAD. Het kan hierbij gaan om geslacht, afkomst, geloof of geaardheid, maar het kan ook gaan om het type contract dat iemand heeft. Bijvoorbeeld het anders behandelen van mensen met een parttime contract. Het kan zijn dat de persoon die het ongewenst gedrag vertoont het “niet zo bedoelt”. Het gaat er dus ook niet om met welke intentie een opmerking wordt gemaakt maar hoe deze wordt ontvangen. En dat verschilt nogal per persoon. Een open gesprek aan (kunnen) gaan hierover is dus heel belangrijk. 

Hoe je dat doet lees je in dit artikel. 

Wat zijn de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag?

Het verschilt per persoon en situatie wat de gevolgen zijn van grensoverschrijdend gedrag. Feit is dat een persoon zich onprettig voelt na het ervaren van grensoverschrijdend gedrag. Emotionele schade, verminderde productiviteit of zelfs ontslag nemen, kunnen gevolgen zijn van grensoverschrijdend gedrag. Het kan zelfs juridische consequenties hebben. De impact kan groot zijn op iemands persoonlijke welzijn. Daarnaast kan het ook gevolgen hebben voor de sfeer in het bedrijf en hoe productief er gewerkt wordt.

Gerelateerd Nieuws

De rol van een vertrouwenspersoon

Grensoverschrijdend gedrag ervaren is iets heel vervelends. Vaak ...
Lees meer

Wat te doen bij grensoverschrijdend gedrag?

Iedereen kan te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Daa...
Lees meer