News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

De rol van een vertrouwenspersoon

Grensoverschrijdend gedrag ervaren is iets heel vervelends. Vaak is er een gevoel van schaamte. Misschien denk je dat het aan jou ligt, of dat het “normaal” is in het bedrijf. Dit gevoel komt veel meer voor dan we denken. Maar mensen ervaren vaak een interne strijd en vinden het moeilijk om er iets van te zeggen.

 

In gesprek met een vertrouwenspersoon

Het kan je helpen om in gesprek te gaan met een vertrouwenspersoon. Dit is iemand (vaak extern) die het als taak heeft om zonder oordeel naar jouw verhaal te luisteren. Jullie kunnen sparren over je mogelijkheden en een vertrouwenspersoon geeft je advies en ondersteuning bij het nemen van de juiste stappen. Heel belangrijk: jouw verhaal is veilig bij een vertrouwenspersoon. Wil je meer weten over de rol van een vertrouwenspersoon? Lees dan hier verder of bekijk de animatie.

 

Een veilige werkomgeving voor iedereen

Iedere medewerker in Nederland heeft recht op een veilige werkomgeving die vrij is van grensoverschrijdend gedrag. Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te nemen om een veilige werkomgeving te waarborgen. Het hebben van een vertrouwenspersoon is een voorbeeld van zo’n maatregel. Sommige bedrijven zijn te klein voor een interne vertrouwenspersoon, of hebben er simpelweg geen. Wat dan?

 

De verplichtingen van je werkgever

Ook jouw werkgever is verplicht om pesten en discriminatie op de werkvloer te voorkomen. Zo moeten werkgevers procedures hebben voor het omgaan met klachten en meldingen over onder andere grensoverschrijdend gedrag. Klachten moeten serieus genomen worden en er moeten gepaste maatregelen getroffen worden.

 

Weet je niet of er in jouw bedrijf een vertrouwenspersoon is aangewezen, of bij wie je terecht kunt? Of heb je vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact op met Jouw Toekomst Adviseur. Ook zij zijn er om jou te helpen!

Gerelateerd Nieuws

3 vragen over grensoverschrijdend gedrag beantwoord

Er is de laatste tijd veel aandacht voor grensoverschrijdend gedr...
Lees meer

Wat te doen bij grensoverschrijdend gedrag?

Iedereen kan te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Daa...
Lees meer