News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Wat te doen bij grensoverschrijdend gedrag?

Iedereen kan te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Daarom is het heel belangrijk dat je weet hoe je ermee om kunt gaan. Wat doe jij als je zelf te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag, of als je ziet dat je collega ermee te maken heeft? Het allerbelangrijkste is om met elkaar het gesprek aan te gaan. Dit kan natuurlijk heel lastig zijn, zeker als je geen steun ervaart van collega’s of leidinggevende. 

 

Wat kun je zelf doen? 

De eerste stap is kenbaar maken dat je opmerkingen of gedrag als onprettig ervaart. Werkt dit niet? Probeer dit dan te bespreken met je leidinggevende. Soms lukt het niet om dit gesprek aan te gaan. Of je kunt bij niemand terecht binnen je bedrijf. Misschien voel je je zelfs niet veilig of serieus genomen. In die gevallen kun je terecht bij een vertrouwenspersoon.

 

Zelfvertrouwen en assertiviteit

Dat gesprek aangaan kan soms moeilijk zijn. Wil jij wel eens iemand aanspreken, maar weet je niet goed hoe? Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Hieronder geven we wat tips die jou helpen assertiever te worden!

 

Tip 1: Ken je eigen waarden

Weet wat voor jou belangrijk is. Dat helpt je bij het stellen van grenzen en het opkomen voor jezelf.

 

Tip 2: Leer “nee” zeggen

Ligt het verzoek niet in lijn met jouw prioriteiten, of voel je je er onprettig bij? Wees dan niet bang om een keer “nee” te zeggen.

 

Tip 3: Communiceer helder

Spreek duidelijk en direct. Vermijd vage taal en spreek vanuit jouw eigen gevoel. Vermijd zinnen als: “Wij vinden allemaal dat…”, maar spreek vanuit jezelf: “Ik vind het onprettig als…”.

 

Tip 4: Stel duidelijke grenzen

Wees helder over wat je wel en niet accepteert. Doordat jij kenbaar maakt waar jouw grenzen liggen, begrijpt de ander jou beter.

 

Hulp nodig?

Hopelijk kun je met deze tips aan de slag! Heb je meer hulp nodig? Dat is heel begrijpelijk. Misschien is de training “Voor jezelf opkomen en assertief communiceren” iets voor jou. Schakel je liever de hulp in van een ander? Ontdek dan wat een vertrouwenspersoon voor jou kan betekenen.

Gerelateerd Nieuws

De rol van een vertrouwenspersoon

Grensoverschrijdend gedrag ervaren is iets heel vervelends. Vaak ...
Lees meer

3 vragen over grensoverschrijdend gedrag beantwoord

Er is de laatste tijd veel aandacht voor grensoverschrijdend gedr...
Lees meer