News Created with Sketch. Geplaatst op:
19-05-2021
.

Do’s en don’ts voor veilig tillen

Wist je dat 1 op de 3 werknemers wel eens last heeft van fysieke klachten? Aandoeningen aan de rug, schouders, nek, heupen, knieën en vooral lage rugklachten komen veel voor. Dit zijn de do’s en don’ts voor veilig tillen.

Veilig tillen en dragen is een belangrijk onderwerp op de werkvloer. Want van verkeerd tillen krijg je klachten, zeker op de langere termijn. Rugklachten zitten in een klein hoekje. Even die plaat hout optillen of pallets verplaatsen; het lijkt allemaal zo normaal, maar het kan permanente rugklachten tot gevolg hebben. Voorkomen is beter dan genezen. Wat kun je doen?

Als het niet lukt om tillen te voorkomen of te vergemakkelijken, til dan in ieder geval op de juiste manier. Gebruik 2 handen en sta met beide voeten op de vloer. Sta recht voor het op te tillen voorwerp en sta er zo dichtbij mogelijk bij. Probeer je rug niet te draaien tijdens het tillen en houd de last zo dicht mogelijk tegen je buik. Vraag collega’s om hulp om het gewicht te verdelen en til niet teveel tegelijk. Je kunt dan beter 2 keer lopen.

Do’s en don’ts:     

  • Voorkom dat je meer dan 25 kilo per persoon aan materiaal tilt, trekt of duwt als je geen tilhulpmiddelen gebruikt, zoals heftrucks, karren, hondjes, palletwagens.
  • Verkort de loopafstanden zo veel mogelijk door de logistiek aan te passen.
  • Pas op voor struikelgevaar. Zorg, voordat je gaat tillen en lopen, dat er geen hinderlijke obstakels zijn.
  • Geef te tillen objecten waar mogelijk handvatten, zodat je ze beter kunt vastpakken.
  • Plaats bij zware objecten handvatten het liefst op heuphoogte en zeker niet op vloerniveau.
  • Gebruik je persoonlijke beschermingsmiddelen. Draag indien mogelijk (stroeve) werkhandschoenen en veiligheidsschoenen met stalen neuzen en stroeve zolen. Hiermee verklein je de kans op uitglijden en bescherm je je tenen als je de last laat vallen.
  • Als de manoeuvreerruimte beperkt is of als het te tillen object instabiel is, let dan extra goed op de juiste houding en de wijze van tillen.
  • Luister naar je eigen lichaam en forceer niets bij klachten.

 

Verder is het belangrijk tilwerk af te wisselen met andere taken. Door werkzaamheden af te wisselen, varieer je in de lichamelijk belasting. Daardoor is de belasting minder eenzijdig en ook minder langdurig belastend.

Bij zware objecten is het misschien mogelijk om in onderdelen te tillen. Verder zijn er veel tilhulpmiddelen beschikbaar. Zie hiervoor de arbocatalogus. Als je meer wilt weten over arbeidsrisico’s in onze branche kun je ook via je werkgever cursus Veilig en Gezond werken aanvragen.

Heb je andere vragen over werken in de meubelindustrie en interieurbouw? Wil je meer weten over hoe je duurzaam aan de slag kan of heb je vragen over je meubelpensioen? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.