News Created with Sketch. Geplaatst op:
30-03-2023
.

Scholing onder werktijd

Werk jij in de interieurbouw of de meubelindustrie en wil jij je jezelf ook blijven ontwikkelen? Dan is scholing onder werktijd wellicht iets voor jou. In dit artikel lees je wat scholing onder werktijd precies inhoudt en welke afspraken er zijn gemaakt in de Interieurbouw en Meubelindustrie.  

Wat is scholing onder werktijd? 
In de Interieurbouw en Meubelindustrie zijn afspraken over scholing onder werktijd vastgelegd in de  cao. In het kader van goed werkgeverschap zijn werkgevers verplicht hun medewerkers de mogelijkheid te bieden om opleidingen en cursussen te volgen die nodig zijn voor de uitoefening van hun functie. Scholing onder werktijd houdt in dat je als medewerker tijdens je werkuren kunt werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van een cursus, training of opleiding.

Onze dynamische sector vraagt om innovatie en creativiteit. Ook zijn er regelmatig veranderingen op veel gebieden en deze volgen elkaar in hoog tempo op. Daarom is het belangrijk dat jij je als professional blijft ontwikkelen. Door scholing kun je niet alleen de kwaliteit van jouw werk verbeteren, maar ook nieuwe kansen en mogelijkheden ontdekken. Als jij jezelf blijft ontwikkelen, raak je meer gemotiveerd en voel je je nog meer betrokken bij de organisatie waarvoor je werkt.  

Wist je dat je de scholing onder werktijd mag doen? 

 Als je een andere opleiding volgt dan een BBL-opleiding, dan gelden sinds januari 2023 de volgende afspraken voor scholing onder werktijd:   

  • Moet je van  jouw werkgever onder werktijd naar school gaan  om een opleiding te volgen? Dan betaalt jouw werkgever jouw loon door.  
  • Wil je zelf graag een opleiding volgen en vindt jouw werkgever dat die opleiding belangrijk is voor het bedrijf en voor jouw werk? Dan betaalt jouw werkgever jouw loon door van 25% van het aantal uren die je naar school moet, tot maximaal 20 uur per jaar.  
  • Moet je onder werktijd examen doen voor jouw opleiding? Dan betaalt jouw werkgever jouw loon door.  

Wist je trouwens dat er speciaal voor medewerkers in onze branche een scholingssubsidie tot maximaal € 1000,- bestaat? Dit is een andere regeling dan de STAP-regeling van de overheid. 

Je kunt scholingssubsidie aanvragen als je een cursus of training hebt afgerond. Deze subsidie bedraagt in 2023 100% van de cursuskosten en kun je voor bijna alle cursussen en trainingen aanvragen. Een voorwaarde om hiervoor in aanmerking te komen is dat jouw werkgever premie afdraagt aan het Sociaal Fonds Meubel. 

Ben je benieuwd naar welke opleiding of cursus bij jou past? Kijk dan in onze catalogus.  

Over deze en andere bepalingen in onze cao hebben we een overzichtelijke pdf gemaakt. Nieuwsgierig? Je vraagt hem aan via onderstaand formulier.

 

 

Gerelateerd Nieuws

Veilig en gezond werken

Veilig werken is voor jou en je collega’s in de interieurbouw en ...
Lees meer

Betaald verlof in onze branche: Hier heb jij recht op

Als medewerker in de Interieurbouw en Meubelindustrie heb je in e...
Lees meer