News Created with Sketch. Geplaatst op:
30-03-2023
.

Veilig en gezond werken

Veilig werken is voor jou en je collega’s in de interieurbouw en meubelindustrie enorm belangrijk. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Wees je daarom bewust van de risico’s die je kunt tegenkomen bij het uitvoeren van je werkzaamheden. 

Arbowet 
Werkgevers zijn verplicht om de risico’s van het werk te inventariseren en maatregelen te treffen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Ook moeten werkgevers hun medewerkers hierover voorlichting geven. Uiteraard lever je zelf ook een bijdrage aan veilig en gezond werken door je te houden aan de werkafspraken. Denk aan het dragen van veiligheidsschoenen, het gebruiken van gehoorbescherming, het gebruik van beschermkappen op de machines en geconcentreerd werken.

Nieuw in de sector
In de cao interieurbouw en meubelindustrie is een speciale afspraak opgenomen voor nieuwe medewerkers die een functie hebben in de productie - binnen of buiten het bedrijf - en geen beroepsopleiding hebben gevolgd. Deze medewerkers moeten binnen 3 maanden een cursus ‘Veilig en gezond werken’ volgen. Deze verplichting staat in artikel 68 van de cao meubelindustrie. Deze cursus heeft als doel je bewust te maken van de risico’s die je loopt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden en te leren hoe je deze risico’s kan vermijden. Mocht je werkgever deze cursus niet aanbieden als je nieuw bent in de sector, informeer er dan zelf naar. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen naar de cursus VCA of de cursus Veilig en gezond werken

In zo’n cursus leer je over de verschillende soorten risico’s zoals gevaren bij het tillen, het verplaatsen van zware meubels, blootstelling aan schadelijke stoffen of mogelijke gevaren bij het werken met machines en gereedschappen. 

Het belang van voorlichting door de werkgever
Ook voor medewerkers die al langer in de sector werken is het belangrijk om regelmatig voorlichting te krijgen over veilig werken. Dit houdt iedereen scherp en worden onveilige situaties en ongevallen voorkomen. Hiervoor hoef je niet perse een cursus te volgen. Jouw leidinggevende kan ook voorlichting geven op de werkplek zelf. Dit wordt ook wel een toolbox genoemd. Het is goed als je als medewerker ook meepraat en zelf gevaarlijke situaties aankaart of verbeteringen benoemt.  

Over deze en andere bepalingen in onze cao hebben we een overzichtelijke pdf gemaakt. Nieuwsgierig? Je vraagt hem aan via onderstaand formulier.

 

Gerelateerd Nieuws

Betaald verlof in onze branche: Hier heb jij recht op

Als medewerker in de Interieurbouw en Meubelindustrie heb je in e...
Lees meer

Scholing onder werktijd

Werk jij in de interieurbouw of de meubelindustrie en wil jij je ...
Lees meer