News Created with Sketch. Geplaatst op:
03-11-2021
.

Véél leuker: van to-do naar ta-da!

Heb je jezelf aangeleerd om met to-dolijstjes te werken? Vanuit het oogpunt van time management is dat een handig hulpmiddel om overzicht te houden. Het schept orde, maar het kan ook stress geven omdat je je to-do lijst zelden helemaal afvinkt. Met een ta-da!-lijst zie je wat je wél hebt gerealiseerd.

Of je het nu opschrijft of gewoon onthoudt, iedereen maakt zo zijn plannen voor de dag, week of komende periode. Komt het je bekend voor dat je to-dolijst nooit helemaal afvinkt? Dit kan onrust teweeg brengen en een gevoel van stress geven. Of je voelt je onzeker of ontevreden omdat je denkt dat je tekort schiet. Kortom de kans dat je to-dolijst negatieve energie geeft is groot.

Wat zou er gebeuren als je daarnaast een ta-da!-lijst bijhoudt? Dan zie je ineens wat je allemaal wél hebt gedaan, welke doelen je hebt behaald en waar je trots op kunt zijn. Door je eigen kleine successen te vieren, krijg je positieve energie en een plezierig gevoel. Wanneer je je blij en dankbaar voelt met je behaalde doelen - hoe klein ook - krijg je een gelukkiger gevoel, meer tevredenheid over je leven en positieve verwachtingen van de toekomst. En al die positieve effecten boosten op hun beurt je motivatie om de rest van je lijstje af te werken. Ideaal dus zo’n ta-da!-lijst!

Opschrijven
Het klinkt misschien als onnodig advies, maar als je je doelen opschrijft in plaats van ze in je hoofd te herhalen, krijg je dingen sneller gedaan. Een onderzoek van Dominican University wijst uit dat als je je mijlpalen opschrijft, je ze makkelijker én effectiever behaalt. Waarschijnlijk schrijf je vaak wel kleine stapjes op je to-do lijstjes op: dingen die je op een (werk)dag wilt doen of wat je aan het eind van de week af moet hebben.

Ook je stappen voor de langere termijn kun je uitschrijven en uitwerken. Bij Schaven aan jouw Toekomst adviseren we langetermijnplannen tijdens jouw voortgangsgesprek met je werkgever te bespreken en daadwerkelijk op papier te zetten. Waar wil je zijn over een half jaar of over 2 jaar? Welke stappen moet je zetten om ergens te komen?

Handig en raadzaam is om deze stappen op te delen in kleine haalbare deelstapjes. Denk ook aan het volgen van een opleiding of 1 of meerdere cursussen. Dit maakt het overzichtelijk. Steeds wanneer je steeds iets op je ta-da!-lijst zet, ervaar je dat je dichter bij de door jou gestelde doelen komt.

Flexibel
Soms moet je flexibel zijn en je doelen tussentijds bijstellen. Dit kan door allerlei onvoorziene omstandigheden waar je geen invloed op hebt. Wees daarin niet te streng voor jezelf en wees dankbaar voor en trots op de kleine stapjes die je zet.

Op jouw ta-da!-lijstje zet je niet alleen je behaalde grote doelen. Juist door kleine stappen op te schrijven, benadruk je het belang daarvan. Net zoals bij het to-dolijstje, helpt het opschrijven van je hoogtepunten en winstmomentjes om overzicht te krijgen van wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen en hoe ver je al bent gekomen. Begin dus gerust wat verder in het verleden: waar kun je trots op zijn, ook al is het nog zo klein? En net zoals to-dolijstjes efficiënter worden als je ze opschrijft, voel je je sneller trots en dankbaar als je opschrijft wat je bereikt hebt. Streep de to-do's dus niet alleen maar af als het achter de rug is. Help jezelf herinneren hoeveel je al hebt gedaan en verplaats ze naar je ta-da!-lijst. Dit hoeft natuurlijk niet voor elk wissewasje, maar de dingen waar je met voldoening op terugkijkt, horen er echt op thuis.

Vergeet het niet te vieren
Natuurlijk trek je een fles champagne uit de kast als je een promotie hebt gemaakt of als die leuke nieuwe baan hebt gekregen, maar vergeet niet vooral die kleine momenten ook te vieren. Heb je aan het eind van de week een ta-da!-lijst die langer is dan je to-dolijst? Vieren! Is dat ene project waar geen einde aan leek te komen eindelijk - een soort van - afgerond? Vieren! En heb je gewoon die lange week overleefd, ook al was het een opeenstapeling van rampen? Vieren!

Als je je focust op je winst, op je ta-da!-lijstje, dan blijven die lange to-dolijsten behapbaar. Beloon jezelf na kleine overwinningen en je zult zien dat je je grotere doelen sneller bereikt dan je ooit had verwacht.

Wil je meer weten over hoe je het meeste uit jezelf haalt? Neem eens contact op met Jouw Toekomst Adviseur. Deze kan je begeleiden in het uitstippelen van een carrièrepad. 

Gerelateerd Nieuws

Vergroot je werkgeluk

Plezier hebben in je werk is tegenwoordig steeds belangrijker. To...
Lees meer

3 redenen om meer te lachen op het werk

Lachen op de werkvloer maakt productief. Deze en nog 2 redenen wa...
Lees meer