News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Veilig werken met houtstof

In de interieurbouw en meubelindustrie wordt veel hout gebruikt. Hout is duurzaam en heeft een natuurlijke schoonheid. Maar bij het bewerken van hout komen ook kleine houtdeeltjes vrij. Dat kan potentieel schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Wil je weten wat je kan doen om de blootstelling aan houtstof te verminderen? Lees dan verder.

Hoe word je blootgesteld aan houtstof?
In de interieurbouw en meubelindustrie kan bij verschillende processen houtstof vrijkomen. Denk aan zagen, schuren, frezen, boren en het snijden van hout. 

Is houtstof gevaarlijk voor je gezondheid?
Bij het bewerken of verwerken van hout en plaatmateriaal komt houtstof vrij. Hierdoor kunnen gezondheidsrisico’s ontstaan. De overheid heeft een grenswaarde voor houtstof vastgesteld van 2 mg/m3 in de lucht. Dat is nodig omdat het risico op kanker wordt verhoogd als je te veel houtstof inademt. Daarnaast kunnen houtsoorten stoffen bevatten die de huid, ogen en slijmvliezen irriteren. Huiduitslag, eczeem of astma kunnen dan het gevolg zijn. Bij een aantal houtsoorten kunnen splinters voor flinke ontstekingen zorgen. In een enkel geval veroorzaakt inademing zelfs braakneigingen of maagkramp. Dat kan gebeuren bij bepaalde, weinig voorkomende houtsoorten.

Houtstof afzuiging
Om ervoor te zorgen dat er niet meer dan 2 mg/m3 houtstof in de lucht zit, is het belangrijk dat er afzuiging is aan de machines. En er moet regelmatig worden schoongemaakt met een stofzuiger. Vegen of het gebruik van perslucht werkt averechts. Vegen zorgt er juist voor dat stof opnieuw opdwarrelt. Dat geldt ook voor het gebruik van perslucht. Lees meer over de risico’s van houtstof en de maatregelen die je kunt nemen op Houtstof tot nadenken.

Doe de check
Is bij jullie in de fabriek alles geregeld op het gebied van houtstof? Vul de checklist in en bekijk welke zaken kunnen worden verbeterd. 

Over dit onderwerp hebben we een handige download gemaakt. Meer weten? Je vraagt hem aan met onderstaand formulier. Wil je meer weten over hoe je duurzaam inzetbaar blijft, neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur

 

 

Gerelateerd Nieuws

5 tips om fysieke belasting te verminderen

Als medewerker in de interieurbouw en meubelindustrie, is het ver...
Lees meer

Jezelf blijven ontwikkelen doe je zo

Jezelf continu blijven uitdagen en ontwikkelen lijkt soms een ver...
Lees meer