News Created with Sketch. Geplaatst op:
24-04-2023
.

5 tips om fysieke belasting te verminderen

Als medewerker in de interieurbouw en meubelindustrie, is het verstandig om na te denken over hoe je duurzaam inzetbaar bijft. Een essentieel aspect daarvan is het verminderen van fysieke belasting op je werk. Uiteraard is bewegen gezond, maar te zwaar tillen of te veel repeterende bewegingen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. In dit artikel geven we je enkele praktische tips om fysieke belasting te verminderen, zodat je gezond en fit kunt blijven werken.

Tip 1: Veilig tillen met tilhulpmiddelen
De belangrijkste gezondheidsklachten door tillen en dragen, zijn klachten en aandoeningen aan de rug, schouders, nek en heupen. Vooral lage rugklachten komen veel voor. Mensen die objecten tillen die zwaarder zijn dan 25 kilo, lopen ongeveer 2 keer zoveel risico op lage rugpijn. Verzwarende omstandigheden zijn tillen binnen een beperkte manoeuvreerruimte, het tillen van instabiele objecten, tillen waarbij hoge versnellingen optreden, tillen bij slecht vloercontact en tillen in een warme, koude of vochtige omgeving. Voor veel soorten tilwerk zijn tilhulpmiddelen beschikbaar. Om fysieke belasting te voorkomen gebruik je zoveel mogelijk de tilhulpmiddelen die je werkgever beschikbaar heeft gesteld. Dit geldt voor alle objecten die moeten worden getild, maar zeker voor objecten boven de 25 kilo. In onze arbocatalogus lees je meer over de risico’s op fysieke belasting en over welke tilhulpmiddelen er zijn. 

Tip 2: Werk samen met collega's
Het gebruik van tilhulpmiddelen heeft altijd de voorkeur. Mochten die middelen om de een of andere reden niet beschikbaar zijn, dan mag je bij uitzondering tot 50 kilo met 2 personen tillen. 

Tip 3: Neem regelmatig pauzes
Langdurig in dezelfde houding zitten of staan kan leiden tot overbelasting van je rug en spieren. Neem daarom regelmatig pauzes om je lichaam te ontlasten. Sta op, loop even rond, rek je spieren en doe wat ontspanningsoefeningen. Pauzes helpen om de spierspanning te verminderen en de doorbloeding te bevorderen. Doorbloeding kan helpen bij het voorkomen van fysieke belasting.

Tip 4: Train je spieren en conditie
Een sterk lichaam is beter bestand tegen fysieke belasting. Regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining kunnen je spieren versterken en je conditie verbeteren. Focus vooral op de spieren die betrokken zijn bij je werkzaamheden, zoals je rug-, buik- en beenspieren. Een goede conditie zorgt er ook voor dat je meer uithoudingsvermogen hebt en minder snel vermoeid raakt tijdens je werk.

Tip 5: Doe de persoonlijke gezondheidscheck
Weten hoe het met jouw fysieke belasting gesteld is? De persoonlijke gezondheidscheck van &Niped kan je inzicht geven in je algehele gezondheid en eventuele risicofactoren voor fysieke belasting. Bespreek de resultaten van de gezondheidscheck met een professional, zoals een bedrijfsarts of een fysiotherapeut. Deze kan advies geven over hoe je jouw werkzaamheden kunt aanpassen om fysieke belasting te verminderen.

Het is belangrijk om veilig te tillen om overbelasting van je rug te voorkomen. Lees meer over alle do’s en don’ts rondom veilig tillen.

Over dit onderwerp hebben we een handige download gemaakt. Meer weten? Je vraagt hem aan met onderstaand formulier. Wil je meer weten over hoe je duurzaam inzetbaar blijft, neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur

Gerelateerd Nieuws

Jezelf blijven ontwikkelen doe je zo

Jezelf continu blijven uitdagen en ontwikkelen lijkt soms een ver...
Lees meer

Veilig werken met houtstof

In de interieurbouw en meubelindustrie wordt veel hout gebruikt. ...
Lees meer