News Created with Sketch. Geplaatst op:
28-05-2021
.

Zo breng je werk en privé weer in balans

Als je werk en privé in balans zijn dan voel je je gezonder, presteer je beter en haal je meer voldoening uit je werk. In het afgelopen jaar zijn veel meer mensen gaan thuiswerken. Dit heeft de werk-privé balans verder verstoord. Wat kun je doen om de boel weer in evenwicht te brengen?

  1. Vaste tijden: Werk op vaste tijden en pauzeer op vaste tijden. Maak afspraken over je bereikbaarheid en stel duidelijke grenzen. Als werknemer ben je niet verplicht 24/7 voor je werkgever klaar te staan. Veel zaken kunnen ook best wel even wachten. Houd je aan de tijden die je met jezelf hebt afgesproken. Als je niet werkt dan check je je werkmail niet en zet je je notificaties uit. Morgen is er weer een dag.
  1. Stop met overwerken: Uit onderzoek blijkt dat je minder productief wordt naarmate je langer werkt. Als je weet dat je in de avonduren nog iets af kunt maken, dan loop je overdag net iets minder hard. In de productie is nee zeggen tegen overwerk natuurlijk lastiger dan op kantoor. Overleg met je werkgever om overwerk te beperken of bespreek wanneer je tijd voor tijd kunt inzetten.
  1. Zeg ‘nee’: Als je werk en privé in balans wilt brengen dan moet je leren dat je niet alles kunt aanpakken. Dat geldt niet alleen op je werk, maar ook privé.
  1. Wees niet té flexibel: Ga slim om met flexibele uren. Flexibel werken houdt vaak ook in dat je een paar uurtjes in de avond moet maken. Dat is op zich geen probleem, maar het moet niet zo zijn dat je structureel extra uren in de avond draait. Flexibel werken wil niet zeggen dat je overal ja op moet zeggen. ’s Avonds extra werken, betekent overdag eerder stoppen.
  1. Goed is goed: Laat je perfectionisme varen. Accepteer dat de dingen die je doet niet altijd perfect zullen zijn. Perfectionisme is dodelijk voor productiviteit. Haal een 10 voor zaken die er echt toe doen en neem genoegen met een 6 voor minder belangrijke zaken.

 

Wil je meer weten over hoe je werk en privé weer in balans brengt? Heb je meer vragen over hoe je duurzaam aan de slag kan of wil je iets weten over je meubelpensioen? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.

Gerelateerd Nieuws

Dit kost het als je 1 dag minder gaat werken

Albert (64) maakt gebruik van de 80-90-100-regeling. Hij werkt 1 ...
Lees meer

Verplicht met vakantie

Neem je geen vakantie op omdat je toch nergens heen kunt? Slechte...
Lees meer