News Created with Sketch. Geplaatst op:
26-09-2022
.

Bijverdienen? Dit geef je aan bij de Belasting

Als je handig bent word je vast wel eens door vrienden en familie gevraagd voor een klusje. Zo kun je een leuk zakcentje bij elkaar verdienen. Maar hoe zit dat nou precies met de Belastingdienst? We leggen het voor je uit.

Het geld wat je verdient naast je reguliere werk wordt gezien als bijverdienste. Het moet dus wel gaan om werkzaamheden die rendabel zijn. Je mag namelijk de gemaakte kosten voor deze werkzaamheden aftrekken van de inkomsten die je maakt. Maak je meer kosten dan inkomsten? Dan hoef je ook niks aan te geven. Houd je na deze rekensom wel netto inkomsten over? Dan ben je wel verplicht deze inkomsten aan te geven.

Hoe controleert de Belastingdienst dat dan? Dat ligt wat ingewikkeld. Hier bestaat wettelijk een verplichting voor. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het aangeven van jouw inkomsten. De Belastingdienst is wel continu op zoek naar samenwerkingen met partijen om deze gegevens boven te halen. Verhuur jij bijvoorbeeld in de zomer een vakantiewoning? Of handel je wel eens op Marktplaats? Het kan zijn dat deze partijen (in de toekomst) jouw inkomsten in de toekomst gaan delen met de Belastingdienst.

Nu je weet wanneer je extra inkomsten moet aangeven, is het de vraag hoe je deze het beste kunt invullen. Dat is sterk afhankelijk van de situatie. Zo betaal je over inkomsten uit huur van een vakantiewoning in verhouding minder belasting dan over inkomsten uit permanente huur van een woning. Kijk dus goed op de website van de Belastingdienst hoe je welke inkomsten moet aangeven. Twijfel je? Dan kun je altijd telefonisch contact opnemen met de Belastingdienst of een budgetcoach vragen om advies.

Meer weten over geldzaken? Kijk dan eens op onze pagina over Geldzaken. Schaven aan jouw Toekomst biedt in samenwerking met CNV Geldzorg 3 Financieel Fitpakketten aan. Wil je gebruik maken van een van deze pakketten? Dan krijg je ondersteuning van een budgetcoach. Deze kan je helpen bij al jouw belastingvragen.

Juist in deze tijd is het belangrijk inzicht te hebben in je financiën. Weet jij bijvoorbeeld waar je recht op hebt als je langdurig ziek wordt? Over dit onderwerp hebben we een overzichtelijk infographic gemaakt. Je downloadt hem hieronder.

Gerelateerd Nieuws

Langdurig ziek? Hier heb je recht op

Wanneer je langdurig ziek bent en daardoor niet kunt werken is da...
Lees meer

Met de auto naar je werk? Dit krijg je terug

Reis jij wel eens met je eigen auto naar een klus of karwei op lo...
Lees meer