News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Langdurig ziek? Hier heb je recht op

Wanneer je langdurig ziek bent en daardoor niet kunt werken is dat natuurlijk erg vervelend. Binnen de meubelindustrie hebben we daarom goede afspraken gemaakt die samenkomen in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Ben je langere tijd ziek? Dan heb je het eerste jaar recht op 100% doorbetaling. Niet alleen wordt je loon dan doorbetaald, maar ook de vaste toeslagen die je normaal ontvangt. De hoogte van deze toeslagen wordt berekend op basis van een gemiddelde van de 13 weken voordat je ziek werd.  Ben je langer dan 1 jaar ziek? Dan verandert de doorbetaling naar 70% van je reguliere loon en toeslagen. Je ontvangt dan ook 70% van het gemiddelde van je vaste toeslagen.

Ben je langdurig ziek, maak kun je wel nog gedeeltelijk werken? Dan krijg je de uren die je hebt gewerkt natuurlijk 100% betaald. Over de uren die je niet hebt kunnen werken, krijg je het eerste jaar ook 100% doorbetaald. Kun je langer dan 1 jaar gedeeltelijk niet werken? Dan krijg je na dat jaar over de uren die je niet hebt kunnen werken 70% doorbetaald. In dit geval heb je ook recht op een gemiddelde van je vaste toeslagen.

Ben je langer dan 2 jaar ziek waardoor je niet kunt werken? Dan bepaalt het UWV of je werkgever je uitkering moet doorbetalen. Je werkgever moet volgens de wet namelijk aan verschillende verplichtingen voldoen als je langdurig ziek bent. Heeft hij er bijvoorbeeld te weinig aan gedaan om je te laten integreren in je werk? Dan kan het UWV ervoor kiezen je werkgever tot nog eens 12 maanden 70% van je inkomen te laten betalen.

Volgens de Wet financiering sociale verzekeringen geldt er wel een maximuminkomen wat je werkgever mag doorbetalen. Dit maximumbedrag wordt berekend op basis van het aantal uitkeringsdagen per maand. Is je inkomen hoger dan het maximumbedrag? Dan ontvang je een loon dat gelijk is aan dit maximumbedrag. In deze situatie ontvang je nooit minder dan het wettelijk bepaalde minimumloon dat bij jouw leeftijd en functie hoort.

Heb je vragen of onduidelijkheden over je loon bij langdurige ziekte? Neem dan contact op met:

 

We hebben van de informatie uit dit artikel een overzichtelijke infographic gemaakt. Je downloadt hem hieronder.

Gerelateerd Nieuws

Met de auto naar je werk? Dit krijg je terug

Reis jij wel eens met je eigen auto naar een klus of karwei op lo...
Lees meer

Bijverdienen? Dit geef je aan bij de Belasting

Als je handig bent word je vast wel eens door vrienden en familie...
Lees meer