News Created with Sketch. Geplaatst op:
03-11-2022
.

Hoera een bonus?

Steeds meer bedrijven overwegen hun medewerkers een steuntje in de rug te geven met een inflatiebonus of een energiecompensatie. Dat klinkt heerlijk, maar schiet je er ook werkelijk iets mee op? Hier moet je op letten.

Belasting en premies
Je werkgever mag niet zomaar een extra bedrag aan je overmaken. De fiscus ziet ook een eenmalige uitkering als loon en dus moet je werkgever loonbelasting en premies afdragen. Van het brutobedrag blijft ongeveer de helft over.

Toeslagen
De bonus die je ontvangt, wordt bij je totale jaarinkomen opgeteld. Jouw jaarinkomen wordt gebruikt om te bepalen of je recht hebt op toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Het kan best zijn dat je met een inflatiebonus of energiecompensatie aan de andere kant van de streep komt. Dat betekent dat je minder of geen toeslag krijgt en je uiteindelijk minder te besteden hebt.

Werkkostenregeling
Je werkgever kan een bonus uitkeren via de Werkkostenregeling (WKR). Over een vergoeding via de WKR betaal je geen loonbelasting en premies en het bedrag wordt ook niet bij je inkomen geteld. Dat betekent dat het geen gevolgen heeft voor je toeslagen. De vrije ruimte, oftewel het bedrag dat je werkgever belastingvrij mag overmaken, is 1,7% van alle lonen binnen het bedrijf. Dat noemen we de totale loonsom. Is de totale loonsom hoger dan €400.000 dan is dat percentage 1,18. Als je €30.000 verdient, dan kan je werkgever dus maximaal €510 overmaken. Overigens is dit bedrag ook bedoeld om andere extraatjes, zoals een kerstpakket of een abonnement op de sportschool van te betalen.

Zo zie je dat een mooi initiatief niet altijd goed uitpakt. Toch is het goed te weten dat je werkgever oog heeft voor jouw financiën. Is het voor jou lastig de eindjes aan elkaar te knopen, praat er dan over met je werkgever. Geldproblemen kunnen namelijk leiden tot concentratieverlies, productieverlies en uiteindelijk tot verzuim. Via Schaven aan jouw Toekomst kun je gebruik maken van de Financieel Fitpakketten van CNV Geldzorg. Je vindt meer informatie op de pagina’s Geldzaken.

 

Gerelateerd Nieuws

Minder energiekosten? Zo doe je dat

Door een slim contract af te sluiten kun je besparen op je energi...
Lees meer

100 handige bespaartips

Omdat alle kleine beetjes helpen, zette CNV Geldzorg 100 bespaart...
Lees meer

Meer risico, minder premie. Goed idee?

Je kunt je zorgpremie verlagen door je eigen risico te verhogen. ...
Lees meer