News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Meer risico, minder premie. Goed idee?

Je kunt je zorgpremie verlagen door je eigen risico te verhogen. Hieronder lees je waarom dat niet per se een goed idee is.

Over je zorgverzekering voor 2023 hebben we slecht én goed nieuws. Het slechte nieuws is dat de premie van je basisverzekering in 2023 stijgt met 10 euro per maand. Het goede  nieuws is dat het verplichte eigen risico 385 euro blijft. Dit bedrag betaal je als je kosten maakt uit je basisverzekering. Denk aan medicijnen, een behandeling in het ziekenhuis of psychologische hulp. Kom je boven de 385 euro, dan vergoedt je zorgverzekeraar dat.

Omdat het eigen risico gelijk blijft, stijgt de premie. De almaar stijgende ziektekosten moeten tenslotte ergens van worden betaald. Je verplichte eigen risico kun je niet verlagen, je premie wel. De vraag is of dat verstandig is.

Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Als je bereid bent meer risico te dragen voor mogelijke ziektekosten, dan profiteer je daar aan de voorkant van. Je kunt je eigen risico maximaal verhogen met 500 euro tot 885 euro. De premiekorting kan dan oplopen tot 300 euro per jaar. Deze optie is alleen interessant voor je als je goed gezond bent én als je een mogelijke tegenvaller van 885 euro kunt opvangen.

Bij veel ziektekostenverzekeraars kun je het eigen risico wel gespreid betalen. Vaak gebeurt dat over een periode van 10 maanden. Bij een maximaal eigen risico is dat 88,50 euro, nog steeds een fors bedrag.

Een ander nadeel van een hoog eigen risico is dat je nodige zorg uitstelt. Het spreekt voor zich dat dat onverstandig is. Ook het schrappen van voorzieningen als tandzorg en fysiotherapie om de premie te drukken, is om dezelfde reden geen goed idee. Beter is het uit te zoeken of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. De bijdrage van de overheid aan jouw ziektekosten gaat in 2023 wél fors omhoog.

Tussen 12 november en 1 januari mag je weer overstappen naar een andere verzekeraar. Mogelijk valt ook daar nog wat winst te behalen. Via verschillende vergelijkingssites kun je uitzoeken wat de verschillende verzekeraars te bieden hebben. Laat je niet gek maken. Een goede gezondheid is goud waard.

Gerelateerd Nieuws

Andere zorgverzekeraar? Zo doe je dat

Deze maand krijg je de nieuwe zorgpolis voor het komende jaar. He...
Lees meer