News Created with Sketch. Geplaatst op:
29-11-2021
.

Andere zorgverzekeraar? Zo doe je dat

Deze maand krijg je de nieuwe zorgpolis voor het komende jaar. Het is belangrijk om te checken of de voorwaarden zijn veranderd, of je polis nog aansluit bij jouw zorgbehoefte en natuurlijk wat je zorgpremie zal zijn. Je hebt nog tot en met 31 december 2021 de tijd om je huidige contract op te zeggen, wijzigingen aan te brengen of een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Waar moet je op letten?

Nibud raad je aan om je keuze in 3 stappen te maken. Hierbij start je bij het stellen van jouw prioriteiten. Wat is voor jouw belangrijk bij het maken van de keuze voor een zorgaanbieder? Welke zorg heb je nodig of denk je volgend jaar nodig te hebben?

Nadat je in kaart hebt gebracht welke je zorg je wilt verzekeren, kan je het aanbod van de verschillende zorgaanbieders met elkaar vergelijken. Je kan het aanbod bekijken op de site van de zorgaanbieder of op vergelijkingssites. Houd bij deze vergelijkingssites rekening met de onafhankelijkheid en of er geld wordt verdiend aan een verstrekt advies. Op de site van de Consumentenbond kun je de verschillende zorgaanbieders vergelijken en vind je een checklist waarmee je rekening kunt houden. Hieronder een aantal tips:

  1. Check de premie van je basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Ook de korting bij een verhoogd eigen risico kan veranderen.
  2. Het aantal behandelingen en de maximale vergoeding kunnen veranderen, bijvoorbeeld bij de tandarts of fysiotherapeut.
  3. Denk je na over gezinsuitbreiding, verwacht je een operatie of ga je een lange reis maken? Je persoonlijke situatie kan van invloed zijn op de verzekering die je afsluit.
  4. Check wat voor soort verzekering je hebt: kan je zelf je zorgverlener kiezen of heeft de verzekeraar contracten afgesloten? Hoeveel keuzevrijheid heb je eigenlijk?
  5. Zorgverzekeraars kunnen ieder jaar opnieuw contracten afsluiten met zorgverleners. Kijk dit dus altijd goed na!

 

Als je je keuze hebt gemaakt geef je voor 1 januari de wijzingen door aan je huidige verzekeraar of beëindig je het contract. Als je ervoor kiest om je contract te beëindigen dan heb je vervolgens tot 1 februari de tijd om te kiezen voor een nieuwe zorgverzekeraar.

Gerelateerd Nieuws

Word ook financieel fit

Kom je moeilijk rond en heb je behoefte aan ondersteuning bij jou...
Lees meer

Financieel fit

Door een verandering in je leven kan het een uitdaging worden om ...
Lees meer