News Created with Sketch. Geplaatst op:
24-11-2022
.

Subsidies, toeslagen en kortingen. Waar heb jij recht op?

In Nederland kennen we veel soorten tegemoetkomingen. Kortingen, subsidies en toeslagen zijn er niet alleen voor mensen met een uitkering of minimuminkomen. Hieronder lees je waar jij mogelijk recht op hebt.

Belastingdienst

  • Toeslagen: Is jouw inkomen relatief laag ten opzichte van de kosten voor je huur, zorgverzekering, kinderopvang of de kosten van opgroeiende kinderen? Dan kun je bij de Belastingdienst een huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget aanvragen. Tot 1 september van ieder jaar kun je toeslagen aanvragen voor het jaar ervoor. Je kunt nu dus nog een aanvraag doen voor de voorbije maanden van 2022. Met een proefberekening ga je na of je in aanmerking komt en hoe hoog het bedrag is.
  • Aftrekposten: Bij de aangifte inkomstenbelasting mag je gebruik maken van aftrekposten. Op die manier breng je je belastbaar inkomen omlaag en betaal je dus minder belasting. Zo mag je onder bepaalde voorwaarden zorgkosten of kosten voor de lening een verbouwing aftrekken. Je moet trouwens wel kunnen aantonen waar het geld naartoe is gegaan. Bonnetjes bewaren dus! Ook partneralimentatie mag je in mindering brengen op je inkomen. Wil je met een lijfrente een extra voorziening treffen voor je inkomen van later, dan kan dat op een fiscaal voordelige manier. Je premies en inleg mag je tot een bepaalde hoogte aftrekken.
  • Heffingskortingen: Heffingskortingen zijn kortingen op je inkomstenbelasting. De Belastingdienst biedt een algemene heffingskorting, arbeidskorting en een inkomensafhankelijke combinatiekorting, al bij al goed voor maximaal €6.000. Op de site van de Belastingdienst kun je nagaan voor welke korting jij in aanmerking komt.
  • Voorlopige aanslag: Past jouw voorlopige aanslag niet (meer) bij je inkomen, dan kun je hem aanpassen. Op die manier kan je je maandelijkse budget aanpassen of voorkomen dat je straks ineens een groot bedrag moet bijbetalen.

 

Gemeente

Binnen de gemeente bestaan veel regelingen om je financieel te ondersteunen. Iedere gemeente bepaalt zelf welke regelingen zij hanteert en welke bedragen daarbij passen.

  • Subsidie op isolatie: De subsidie op zonnepanelen is gestopt, maar sinds 1 januari 2022 kan je onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als je jouw koophuis isoleert. Ook verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen subsidie aanvragen. Huiseigenaren en VvE’s kunnen ook tegen lagere rente geld lenen om hun woning te isoleren.
  • Energie verkopen: Heb je zonnepanelen, dan kun je tot 1 januari 2025 stroom die je niet gebruikt ‘salderen’ oftewel aan het elektriciteitsnet verkopen.
  • Energietoeslag: Verdien je minder dan € 1.310,05 (alleenstaand) of € 1.871,50 (samenwonend) netto per maand, dan kom je in aanmerking voor een energietoeslag van €1300. Je vraagt hem aan via je gemeente. Meer informatie lees je hier.
  • Groene maatregelen: Veel gemeentes investeren in biodiversiteit. Check de site van je gemeente of er tegemoetkomingen zijn voor als je je tuin wilt ontstenen of een groen dak wilt aanleggen.
  • Sociale projecten: Wil je een straatfeest organiseren of heb je een idee om je wijk schoon te maken, dan is je gemeente misschien wel bereid om bij te dragen. Zoek op de site van je gemeente onder ‘inwoners’ naar subsidies.
  • Kinderen: Voor kinderen bieden gemeentes verschillende tegemoetkomingen. De allerlaagste inkomens kunnen een bijdrage aanvragen voor een sportlidmaatschap of culturele uitjes. Gaat je kind naar de middelbare school, dan moet je tegenwoordig vaak een laptop aanschaffen. Veel gemeentes hebben daar regelingen voor. Daarnaast bestaan er passen waarmee je kind met korting kan zwemmen of schaatsen, daarvoor moet je vaak wel eerst zelf een pas aanschaffen. Reken vooraf uit of je dat eruit haalt. Houdt jouw kind van lezen? Dan kan je voor hem of haar tot 18 jaar een gratis bibliotheekpas krijgen. Daarmee je kan je ook films, muziek en games huren.

 

Schaven aan jouw Toekomst

Wil je jezelf ontwikkelen met een studie of opleiding, dan kun je via Schaven aan jouw Toekomst een subsidie krijgen. Je kunt een aanvraag doen voor een scholingssubsidie of een persoonlijk budgetregeling. Ook kun je een vergoeding leermiddelen aanvragen.

Op de site van het Nibud kun je op basis  van je inkomen en je persoonlijke situatie berekenen op welke tegemoetkomingen je recht hebt. Niet alle gemeentelijke vergoedingen zijn hierin opgenomen, dus het loont de moeite om ook zelf op onderzoek uit te gaan. Heb je hulp nodig? Maak dan eens een afspraak met Jouw Toekomst Adviseur of met een budgetcoach van CNV Geldzorg.

Gerelateerd Nieuws

Subsidie om jezelf te ontwikkelen

Persoonlijke ontwikkeling is enorm belangrijk. Niet alleen wannee...
Lees meer

Aangifte inkomstenbelasting, hier moet je op letten

Je aangifte voor de inkomstenbelasting moet op 1 mei bij de Belas...
Lees meer