News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Week van het geld

Goed omgaan met geld gaat niet vanzelf. Als je kinderen hebt dan is het belangrijk ze van jongs af aan te leren hoe ze moeten omgaan met geld. Dat doe je bijvoorbeeld door ze zakgeld te geven zodat ze kunnen sparen, plannen en leren met verleidingen om te gaan.

Tijdens de Week van het geld leren kinderen op school hoe ze moeten omgaan met geld. Een andere manier om kinderen financieel bewust te maken, is door ze als ouder het goede voorbeeld te geven. Misschien kun jij zelf ook nog wat verbeteren aan je financiële huishouding. Hoe staat het bijvoorbeeld met jouw administratie? Een goede administratie is de basis van een gezonde financiële huishouding. Zo krijg je tenslotte inzicht in hoe je ervoor staat en waar je op zou kunnen bezuinigen. Op Nibud.nl vind je een periodiek plan voor het inrichten van je administratie. Hoe houd je zoiets bij?

Dagelijks:
Post en e-mail openen. Bepaal direct wat er moet gebeuren: betalen, controleren, reageren, bewaren of weggooien. Houd een vaste plek aan voor geopende post die je op een later moment verwerkt, zowel in de fysieke als de online omgeving.

Wekelijks:
Werk je administratie bij en doe betalingen. Doe dat op een vaste dag. Onder bijwerken verstaan we: rekeningen betalen, bankrekening controleren en documenten bewaren. Controleer of je alle betalingen hebt ontvangen en of die bedragen kloppen. Heb je de terugbetaling van een online aankoop ontvangen en zijn je toeslagen overgemaakt? Berg loonstrookjes en hypotheekpapieren op en stop je belastingpapieren en bonnetjes in de juiste ordners.

Maandelijks:
Neem bijzonderheden door. Heb je een partner, bespreek dan samen hoe het gaat met de spaardoelen, stem af wie welke betalingen doet en hoe jullie grote uitgaven gaan verdelen.

Jaarlijks:
Grote opruiming van je administratie. Omdat je in maart je belastingformulier moet invullen en alles boven water moet halen, is dit een goede maand daarvoor. Dit mag weg:

  • Na 1 jaar: verlopen verzekeringspolissen
  • Na 2 jaar: salaris- en uitkeringsstrookjes 
  • Na 3 jaar: jaarafrekeningen van energiebedrijven 
  • Na 5 jaar: de belastingaangifte, definitieve aanslagen, pensioenoverzichten, jaaroverzichten van werk en uitkeringen. 

Dit is ook meteen een goed moment om alle verzekeringen en abonnementen na te lopen. Lees je dat tijdschrift eigenlijk wel en is dat sportschoolabonnement nog wel rendabel?

Meer weten over slim omgaan met geld? Kijk dan ook eens op onze pagina’s Geldzaken. Hier lees je ook meer over onze Financieel Fitpakketten.

Gerelateerd Nieuws

Besparen voor beginners

Met kleine aanpassingen kun je veel geld besparen. We geven 3 tip...
Lees meer

Minder energiekosten? Zo doe je dat

Door een slim contract af te sluiten kun je besparen op je energi...
Lees meer