News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Financieel fit worden én blijven

In gesprek met Pauline, budgetcoach van CNV Geldzorg

Sinds kort kunnen werknemers in de meubelindustrie gratis informatie en persoonlijke ondersteuning krijgen bij financiële vraagstukken. Zo kun je een online huishoudboekje aanmaken waarin je alle inkomsten en uitgaven monitort. Daarnaast kun je advies krijgen van een budgetcoach. Deze helpt je om financieel fit te blijven, voor nu en in de toekomst. Sietske Kootstra vroeg budgetcoach Pauline van CNV Geldzorg wat haar werk precies inhoudt en wanneer je bij haar terecht kunt. 

 

Wie ben je en wat houdt je werk als budgetcoach in?
“Ik ben Pauline en werk als budgetcoach voor CNV Geldzorg. Na jaren bij een financiële instelling te hebben gewerkt, heb ik mij omgeschoold tot budgetcoach/schuldhulpverlener. Het werken met cijfers en financiën lag me altijd al goed en ik vind het waardevol om mijn kennis en ervaring over te brengen aan mensen die een beter inzicht wensen in hun financiële situatie.”  

Wanneer kan ik bij een budgetcoach aankloppen?
“Een budgetcoach komt in beeld wanneer iemand meer inzicht wil in zijn of haar persoonlijke financiële situatie, zeg maar je huishoudboekje. Ik kan helpen om je inkomsten en uitgaven meer in balans te brengen. Voor inhoudelijke vragen over bijvoorbeeld de hoogte van je hypotheek, fiscale en juridische vraagstukken kun je weer terecht bij een financieel adviseur.”

Welke vragen krijg je zoal?
“Dat is heel divers en ze komen niet alleen van mensen met problematische schulden. Ik krijg bijvoorbeeld ook regelmatig vragen over hoe je een persoonlijke administratie opzet, vanaf welke leeftijd je zakgeld geeft aan je kinderen en hoeveel dat dan moet zijn. Daarnaast kan ik adviseren over wat je moet regelen als je kind meerderjarig is en wanneer je in aanmerking komt voor toeslagen. Ook help ik mensen die in financiële problemen zijn geraakt. Samen maken we een plan en nemen we contact op met (eventuele) betreffende instanties.

Ik merk vaak dat er onvoldoende grip is op de eigen financiële situatie en dat er onvoldoende zicht is op waar het geld eigenlijk blijft. We bespreken met elkaar wat nodig is om een helder inzicht te krijgen. Hierbij geef ik handvatten door bijvoorbeeld te helpen bij het opzetten van een kasboek of het maken van een budgetplan.”

 

Hoe ga je aan de slag?
Iedereen stapt anders een traject in, dit is ook vraagafhankelijk. Wil je meer inzicht in je financiële situatie en heb je onvoldoende zicht op je inkomsten- en uitgavenpatroon? Dan gaan we eerst aan de slag om alles op een rij te zetten.

Heb je je inkomsten en uitgaven al in kaart gebracht of maak je al gebruik van een (online) huishoudboekje? Wil je weten wat er wellicht nog beter kan in de toekomst? Dan is dat het startpunt van ons gesprek en dan geef ik je tips waar je wellicht nog voordeel zou kunnen behalen.  

Soms spreek ik mensen maar 1 keer, telefonisch of online. Er zijn ook situaties waarbij ik mensen meerdere keren binnen bijvoorbeeld een half jaar spreek. Je ziet, elke situatie is verschillend. Ik tracht bij elke situatie maatwerk in te zetten.”

Wat kan ik doen om financieel fit te worden en te blijven? Welke stappen moet ik ondernemen?
“Ik kan iedereen de e-learning ‘Uitkomen met je inkomen’ aanraden. Deze kan je volgen wanneer het je uitkomt. Er is altijd wel iets wat je nog niet wist en waar je voordeel uit kunt halen.

2: Houd je administratie bij op papier of op de computer: dit is de basis voor het verkrijgen van inzicht in je financiën. Door op papier of op de computer je financiën op bijvoorbeeld een vast moment in de week in beeld te brengen krijg je een goed inzicht en check je je banksaldo ook vaker.

En 3: Denk vooruit! Iedereen kan te maken krijgen met zogenoemde life-events zoals ontslag, ziekte, een huwelijk of geboorte. Bedenk wat dit voor jou persoonlijk betekent en houd er rekening mee.”

Hoe kan je het beste inspelen op onzekere situaties, zoals een coronavirus of de eventuele gevolgen van de gasprijzen op je energiecontract?
“Op sommige ontwikkelingen, zoals de gasprijzen, hebben we helaas weinig invloed. Het enige wat je kan doen is eens kritisch kijken naar eventuele besparingen. Wat kan je doen om de hoogte van je rekeningen naar beneden te krijgen? Dit zijn vaak de kleine dingen: de tv uitzetten als er niemand kijkt, lichten uit en de thermostaat lager als je gaat slapen.
Onzekerheden blijven altijd bestaan en spelen nou eenmaal bij sommige beroepen een grotere rol. Denk hierbij aan een eventueel ontslag. Wat betekent dit voor jou? Ga op zoek naar antwoorden, zoek hulp en stel je vragen aan bijvoorbeeld een budgetcoach, bezoek de website van het UWV of maak een afspraak met iemand die jou meer informatie kan geven. Door op tijd op onzekerheden in te spelen kun je problemen in de toekomst voorkomen.”

Wat is jouw gouden tip?
“Leg geld opzij! Ook al kun je maar weinig missen, probeer te sparen. Doe dit zodra je salaris is gestort en wacht niet tot het einde van de maand. Op deze manier kun je inspelen op eventuele onvoorziene uitgaven.

Op de website van het Nibud kan je berekenen wat in jouw situatie wenselijk is als buffer voor onvoorziene uitgaven. Een bedrag sparen van €25 per maand kan op langere termijn al helpen.

Daarnaast geef ik nog graag een bonustip: begin op tijd met de financiële opvoeding van je kinderen. Geef ze zakgeld op jonge leeftijd en maak afspraken over sparen en uitgeven. Het leereffect van sparen is groot: stel een doel bij het sparen. Doordat ze er iets voor moeten laten, wordt het speciaal en is het niet ‘zomaar’ te bereiken.”

Bekijk hier meer informatie over de persoonlijke ondersteuning bij financiële vraagstukken voor werknemers in de meubelindustrie.

Gerelateerd Nieuws

Word ook financieel fit

Kom je moeilijk rond en heb je behoefte aan ondersteuning bij jou...
Lees meer

Wat voor geldtype ben jij?

Als je meer inzicht hebt in hoe jij met geld omgaat, kun je je fi...
Lees meer

Goede training: Je loonstrook lezen

Loonheffing, cumulatieven, WGA. Wat betekenen al die termen op je...
Lees meer