News Created with Sketch. Geplaatst op:
15-12-2021
.

Vraag en antwoord: Schulden

1,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben betalingsachterstanden. Hoe je daaraan komt, doet er niet toe. Belangrijker is: hoe kom je ervan af?

Door een paar tegenvallers kan ik mijn rekeningen niet betalen. Wat kan ik doen?
Het is goed dat je hiermee aan de slag gaat. Het slechtste wat je in dit geval kunt doen is doen alsof het probleem niet bestaat. Rekeningen die je niet betaalt worden alleen maar groter.

Neem contact op met de organisatie of het bedrijf waaraan je geld verschuldigd bent. Leg je situatie voor en probeer afspraken te maken voor een regeling. Bij de meeste bedrijven kun je met een klantenservice bellen. Als je belt dan kun je je situatie goed uitleggen en dan weet je meteen waar je aan toe bent. Op de website van Nibud vind je tips over hoe je zo’n gesprek voorbereidt. Je kunt hier ook voorbeeldbrieven downloaden waarin je bijvoorbeeld vraagt om uitstel van betaling of om een gespreide betaling.

Omdat ik een betalingsachterstand heb, heb ik een brief gekregen van een incassobureau. Wat nu?
Betaal meteen als je dat kunt. Lukt dat niet, neem dan contact op met het incassobureau om een regeling af te spreken. Als je niet reageert, zal jouw schuldeiser na verloop van tijd een deurwaarder inschakelen om je tot betalen te dwingen. Een incassobureau heeft geen wettelijke status en kan daarom geen beslag leggen op jouw spullen, loon of bankrekening. Een deurwaarder kan dit wel.

De deurwaarder dreigt met loonbeslag. Wat is dat?
Als je je financiële verplichtingen niet nakomt, kan een deurwaarder beslag leggen op je inkomen, bankrekening of inboedel. Daarvoor heeft hij wel een vonnis van de rechter nodig. Bij loonbeslag wordt rekening gehouden met de zogenaamde beslagvrije voet. Dat is het deel van je inkomen dat je nodig hebt voor vaste lasten en levensonderhoud. Als er loonbeslag ligt, is er meestal geen ruimte meer om andere schulden te betalen. Stel andere schuldeisers daarom op de hoogte en zoek hulp als zij niet akkoord gaan met de bevriezing van hun schulden.

Op Zelf je schulden regelen vind je meer informatie over wat je kunt doen bij schulden. Nog beter is de hulp in te schakelen van een gratis budgetcoach. CNV Geldzorg en Schaven aan jouw Toekomst bieden jou, als medewerker in de Meubel, 3 Financieel Fitpakketten die aansluiten op jouw situatie. Je leest er meer over op de pagina’s Geldzaken elders op dit portaal.

Gerelateerd Nieuws

Vervroegd Uittreden. Iets voor jou?

De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor de Interieurbouw en Me...
Lees meer

Wat voor geldtype ben jij?

Als je meer inzicht hebt in hoe jij met geld omgaat, kun je je fi...
Lees meer

Word ook financieel fit

Kom je moeilijk rond en heb je behoefte aan ondersteuning bij jou...
Lees meer