News Created with Sketch. Geplaatst op:
20-09-2022
.

5 tips voor een betere conditie

Na de vakantie kan het moeilijk zijn de draad van het normale leven weer op te pakken. Heb je het ervan genomen, dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat je conditie eronder heeft geleden. Met deze 5 tips breng je je conditie weer op peil.

Je conditie is opgebouwd uit uithoudingsvermogen en spierkracht. Je uithoudingsvermogen gaat na een maand niks doen al achteruit. Je spierkracht vermindert na 8 tot 12 weken. Een goede conditie maakt het leven makkelijker. Je kunt de dagelijkse activiteiten makkelijker uitvoeren, je herstelt sneller na een inspanning en je weerstand is hoger. Ook je mentale weerstand. Het is dus zaak je conditie op peil te houden. Dat wil niet zeggen dat je een marathon moet kunnen lopen, maar je moet wel een trap kunnen oplopen zonder dat het je zwart wordt voor de ogen.

Misschien denk je dat dat voor jou niet geldt omdat je fysiek werk verricht, maar dat is een fabel. Zwaar fysiek werk is zelfs helemaal niet goed voor je lichaam. Tijdens het werk belast je steeds dezelfde spieren en je lichaam heeft nauwelijks de gelegenheid om te herstellen. Met sporten verbeter je je conditie en train je meerdere spiergroepen.

Wat kun je doen om je conditie weer op niveau te krijgen?

1. Bouw rustig op
Kies een activiteit die je leuk vindt en doe rustig aan. Loop je te hard van stapel, dan kan je  geblesseerd raken. Met haalbare doelen houd je het langer vol.

2. Zoek een sportmaatje
Zeker in het begin is het lastig om van de bank af te komen. Zoek een lotgenoot die meegaat  wandelen of fietsen en spreek af dat je niet mag afzeggen.

3. Gebruik een app
Er bestaan veel apps die activiteit stimuleren. Ook veel zorgverzekeraars bieden gratis programma’s aan. Kijk eens op de site van jouw verzekeraar.

4. Eet gezond
Eet regelmatig, gezond en gevarieerd. Als je goed eet, dan voel je je beter en heb je meer zin om te bewegen. En omgekeerd: heb je gesport, dan vind je het zonde om ongezond te eten. 

5. Sport op vaste dagen
Kies 2 tot 3 vaste dagen waarop je gaat sporten. Zo voorkom je dat je toch iets anders ‘belangrijks’ gaat doen. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen. En doe minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Na 2 tot 3 weken merk je dat je conditie is verbeterd. Nu is het een kwestie van volhouden.

Gerelateerd Nieuws

Fit for the job blijven

Toin Reinieren is stoffeerder en werkt al 42 jaar bij Montis. Ove...
Lees meer

Hard werken? Hard sporten!

Als je de hele dag lichamelijk werk verricht, dan hoef je nooit n...
Lees meer