News Created with Sketch. Geplaatst op:
16-10-2020
.

De positieve effecten van wandelen

Voorheen begon ik mijn dag altijd met een wandeling samen met mijn trouwe viervoeter. Nu wandel ik alleen. Puur voor mezelf omdat ik het ’s morgens heerlijk vind mijn dag zo te starten. Iedere dag, ongeacht het weer, begint mijn dag met een wandeling in de frisse ochtendlucht. Maar wat doet wandelen eigenlijk met je lichaam?

Zeker toen ik een hond had, wandelde ik veel. Nu wandel ik ’s ochtends, in mijn lunchpauze en ’s avonds na het eten trek ik ook vaak nog even mijn wandelschoenen aan. Wanneer ik vakantie heb – en dus uit mijn patroon ben – merk ik dat ik energie verlies doordat ik niet structureel wandel. Wat zijn eigenlijk de positieve effecten van wandelen?

Wandelen verbrandt op een makkelijke manier calorieën

Wandelen is een perfecte manier om op duurzame wijze kilo’s kwijt te raken, zonder dat je lichaam overbelast raakt. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede wandelschoenen, voldoende water en eventueel een stuk fruit. En wandelen in de buitenlucht is ontzettend dichtbij. Je doet de voordeur open en je bent al buiten.

Wandelen heeft een positief effect op je geheugen

Wandelen is ontzettend goed voor je geheugen of je brein. Hoe werkt dat precies? Door te wandelen blijven je hersenen actief. Als het goed is, word je niet afgeleid, ook niet door je telefoon. Bovendien neem het volume van de zogenaamde hippocampus toe als je wandelt. Dit deel van de hersenen speelt een belangrijke rol bij de opslag van herinneringen.

Je voert betere gesprekken

Huh…? Het is echt zo. Wanneer je wandelt, voer je betere gesprekken dan wanneer je tegenover elkaar aan tafel zit. Dit heeft te maken met het feit dat je je brein prikkelt, met je bloedcirculatie en het feit dat je waarschijnlijk niet met je telefoon in je hand loopt. Let maar eens op, hoeveel mensen in gezelschap hun telefoon erbij pakken. Dat gebeurt niet tijdens het wandelen.

Je slaapt beter na een wandeling

Wandelen is een perfecte remedie voor mensen die niet goed in slaap kunnen komen, last hebben van een volle maan of druk in hun hoofd druk zijn. Je hoofd leegmaken lukt met een goede wandeling. Iedereen heeft er dagen waarin je heen en weer vliegt tussen huis en werk. De kinderen moeten naar school, naar voetbal, je moet boodschappen doen, koken, kinderen op bed en dan… plof je uitgeput op de bank. Hoe moe je ook bent, je hoofd draait vrolijk nog even de dag een paar keer door. Wat je dan nodig hebt, is een goede wandeling. Een avondwandeling van een half uurtje is al helemaal prima voor het slapen gaan.

Wandelen is gezellig

Als je met de juiste mensen op pad gaat, dan is dat een goede manier om even bij te praten. Maar er zijn ook mensen die wandelen saai vinden. Met een aantal leuke opdrachten kun je de wandeling leuker, meer mindful én ontspannener maken:

  • Gebruik al je zintuigen: Natuurlijk kijk je waar je loopt, maar kijk ook eens goed om je heen. Wat zie je allemaal? Wie zijn er nog meer? Welke dieren zie je? Wat ruik je als je buiten bent? En luister eens goed: welke geluiden hoor je om je heen? Is het verkeer? Zijn het lachende mensen? Hoor je de vogels? Of de wind door de bomen?
  • Luister naar je lichaam: Hoe voelt je ademhaling? Hoe voelen je voeten en benen door de wandeling? Adem je frisse lucht in? Loop je mooi rechtop? Door hier heel bewust van te worden, wordt het wandelen een fijne ervaring en ben je 1 met je lichaam.

Door bewust je aandacht op andere dingen te vestigen maak je je hoofd lekker leeg. Je bent alleen maar bezig met wat er om je heen en in jou gebeurt. Met je ademhaling en de geluiden om je heen. Wat dat betreft is wandelen een vorm van mindfulness. Wil je meer over mindfulness weten? Dan is de cursus Mindfulness misschien iets voor jou. 

Gerelateerd Nieuws

Bewegen is goed voor je geest

Februari is een donkere maand, met weinig natuurlijk licht en lag...
Lees meer

Bewegen voor je brein

Dat bewegen goed is voor je lichaam weten we al lang. Maar met be...
Lees meer