News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Het laatste taboe: de overgang

In februari van dit jaar publiceerde CNV een onderzoeksrapport over de combinatie van overgang en werk. Daarin stelt ruim 60% van de vrouwen in de overgang dat de combinatie werk en menopauze hen zwaar valt. Veel vrouwen geven daarbij aan dat hun werkgever of leidinggevende niet op de hoogte is van fysieke of mentale klachten die ontstaan door de overgang.

Menopauze en overgang
De menopauze begint na de laatste menstruatie en kan worden vastgesteld als je gedurende een jaar geen menstruatie hebt gehad. Dit is meestal rond je 50ste. De overgang is de periode om de menopauze heen. In deze periode verandert het lichaam van de vrouw. Al bij al kan dat wel 10 jaar duren.

Tijdens de overgang krijgt zo’n 80% van de vrouwen te maken met overgangsverschijnselen. Deze ontstaan door de verandering van hormonen in het lichaam. Schommelingen in de hormoonproductie veroorzaken overgangsklachten. Veelvoorkomende klachten zijn onder andere: opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, vermoeidheid, gewichtstoename, stemmingswisselingen en hoofdpijn. Een kwart van de vrouwen heeft psychische klachten.

Op de website van Gezondheidsplein vind je tips hoe je overgangsklachten kunt verminderen. Een gezonde leefstijl kan lichamelijk en mentaal effect hebben. Wil je meer weten over vitaliteit en leefstijl? Volg dan het webinar ‘Werken aan jouw vitaliteit’ op dinsdagavond 25 mei van 19.00 uur – 20.00 uur. Klik hier om je aan te melden.

Openheid
Vrouwen geven aan minder productief te zijn op het werk en 42% zou graag tijdelijk minder werken. Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn, zegt hierover: “Het zou helpen als de menopauze meer bekendheid krijgt en vrouwen opener (kunnen) zijn over hun problematiek. Van de vrouwen die het probleem wél op tafel leggen, geeft 80% aan dat de werkgever begrip heeft voor hun klachten. Hierbij geeft 30% aan dat het werk wordt aangepast op de situatie. Zaken die met menstruatie, zwangerschap, bevallen en de overgang te maken hebben, zijn in Nederland nog steeds omgeven door mystiek. Terwijl de harde cijfers voor zich spreken: het ziekteverzuim onder vrouwen in de overgang is hoog. De overgang is het laatste taboe. Het wordt tijd dat de effecten van de overgang op het werk bespreekbaar worden.”

Handreiking
CNV schrijft een handreiking met tips voor werkgevers én werknemers. Wil je hiervan op de hoogte blijven of meer weten? Laat het ons weten, stuur een mail naar s.kootstra@cnvvakmensen.nl.