News Created with Sketch. Geplaatst op:
11-11-2022
.

Smoothie or not smoothie?

Als je ’s morgens haast hebt dan grijp misschien wel eens naar een drinkontbijt of een smoothie. Best lekker, maar je darmen zijn er minder blij mee. Wat is er mis met vloeibaar eten?

Een goede spijsvertering begint in je mond. Je voedselverwerkingsmachine gaat aan op het moment dat je op je eten kauwt. Er komt speeksel vrij dat helpt koolhydraten in je voedsel te verteren. Koolhydraten geven je lichaam energie. Als je kauwt, weet de rest van je lichaam ook dat er eten aankomt. Hoe beter je spijsverteringskanaal is voorbereid, hoe beter het zijn werk kan doen.

Met een vloeibaar ontbijt is je lichaam niet voorbereid op eten. Dat kan ervoor zorgen dat je darmflora verstoord raken. Daarbij kan je te maken krijgen met klachten als een opgeblazen gevoel, een slechte stoelgang, winderigheid of een vitaminetekort.

Energie
Heel fruit bevat meer vezels dan gepureerd fruit. Vezels dragen bij aan je energie en je afweersysteem. Bovendien geven hele stukken fruit je sneller een vol gevoel. Probeer maar eens 4 sinaasappels op te eten. Dat kost je meer moeite dan het opdrinken van een glas sinaasappelsap. Ongemerkt werk je zo veel meer calorieën naar binnen. Bij de kant-en-klare smoothies uit de supermarkt is dat nog erger, omdat daar vaak ook nog eens extra suikers aan zijn toegevoegd.

Aandacht
Snel eten of drinken is sowieso niet goed voor je spijsvertering. Je lichaam heeft rust nodig om voeding goed te verteren. Dat lukt niet met een snelle ontbijtdrank. Geef aandacht aan je eten, ook aan de tussendoortjes. Eten dat ongemerkt naar binnenglipt, doet je lichaam vaak niet veel goed. Neem je tijd voor elke maaltijd en leg je telefoon weg. Wedden dat het je dan ook beter smaakt?

 

Gerelateerd Nieuws

Zo blijf je gehydrateerd

Ongeveer 60% van je lichaam bestaat uit water. Water geeft energi...
Lees meer

Power to the pills?

Met voedingssupplementen kun je tekorten in je voeding aanvullen....
Lees meer