News Created with Sketch. Geplaatst op:
03-05-2021
.

Power to the pills?

Met voedingssupplementen kun je tekorten in je voeding aanvullen. Maar is dat eigenlijk wel nodig?

Voedingssupplementen worden verkocht als aanvulling op je dagelijkse voeding. Ze bestaan uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Meestal zijn dit synthetische of industrieel geproduceerde stoffen. Ze werken hetzelfde als vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. Je lichaam neemt voedingsstoffen in pillen gemakkelijker op dan die in eten. Blijft de vraag of voedingssupplementen werkelijk bijdragen aan een betere gezondheid. Lees voor het antwoord deze veelgestelde vragen.

Hoe weet ik of ik een vitaminetekort heb?

De meeste mensen krijgen voldoende vitamines en mineralen binnen door gevarieerd te eten. Ze hebben dus geen voedingssupplementen nodig. Een aantal mensen heeft dat wel. Zwangere vrouwen (foliumzuur, vitamine D en ijzer), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D) kunnen baat hebben bij het innemen van voedingssupplementen.

Vaak wordt vermoeidheid in combinatie gebracht met een vitaminetekort. Een tekort aan ijzer of B-vitamines kan inderdaad leiden tot vermoeidheid. Toch is het niet verstandig om in het wilde weg preparaten te slikken. Vraag advies aan je huisarts als je twijfelt.

Kun je te veel vitamines binnenkrijgen?

Jazeker. Aan steeds meer voedingsmiddelen worden namelijk extra vitamines toegevoegd. Ook zijn er supplementen te koop waarin meer vitamines zitten dan goed voor je is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vitamine b6. Een teveel aan vitamines plas je vaak gewoon uit, maar voordat je je plasje hebt gedaan zijn die extra voedingsstoffen langs al jouw organen gekomen. Maag - en darmklachten komen het meest voor. Vaak verdwijnen die ook weer als je stopt met het slikken van de pillen. Slik bewust en overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) niet. Je kunt deze vinden op het etiket.

Kan ik meer energie krijgen door vitamines te slikken?

Helaas. Zelfs supplementen die beweren je energieniveau op te krikken, doen niks extra. Dat wil zeggen, ze leveren op zichzelf geen extra energie, maar dragen wel bij aan het verteren van je voeding en die voeding is de bron van jouw energie. Wil je je fitter voelen, dan is het beter om je voedingspatroon aan te passen en voldoende rust te pakken.

Meer weten? Onderstaande cursussen leren je meer over gezonde voeding:

Gerelateerd Nieuws

Voedingstips voor een goede weerstand

Met een goede weerstand verklein je de kans op ziekten. Wat moet ...
Lees meer