News Created with Sketch. Geplaatst op:
23-07-2021
.

Zo haal je het meeste uit je vakantie

Vakantie is goed voor jou én voor je collega’s. Hoe haal je het meeste uit je vrije dagen?

Meer dan ooit hebben we behoefte aan vakantie. Of is dat iets dat we elkaar aanpraten? Nee dus. Jessica de Bloom, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat als je werkt, je ook echt vrije dagen nodig hebt. Gewoon, om je batterij op te laden. Daar heb jij niet alleen baat bij, ook je collega’s profiteren daarvan. Als je uitgerust bent, ben je namelijk ook bereid een stapje extra te zetten. Je bent aardiger voor je collega’s en laat dan ook gedrag zien dat de samenhang binnen de organisatie ten goede komt.

Jessica schrijft hierover in haar boek De kunst van het vakantievieren . Hierin vind je ook talloze tips voor vóór, tijdens en na de vakantie.

Voor je vakantie: Sport na afloop van je laatste werkdag
In drukke werkperioden draait je lichaam op volle toeren. Het maakt energie aan om goed te kunnen functioneren. Als je stopt met werken, kan je lichaam deze energie niet kwijt. Dit kan ertoe leiden dat je je in de eerste dagen van je vakantie ziek voelt. Je kan je overtollige energie kwijtraken door te sporten na je laatste werkdag. Je stresshormonen worden ook sneller afgebouwd dan wanneer je na het werk op de bank neerploft.

Tijdens je vakantie: Gebruik een andere shampoo dan thuis
Je hersenen slaan geuren op die je ruikt bij bepaalde gebeurtenissen. Een geur kan herinneringen en gevoelens weer levendig oproepen. Gebruik daarom op vakantie een andere shampoo dan thuis. Als je na thuiskomst naar een beetje vakantiegevoel verlangt, trek je je vakantieshampoo uit de kast.

Na je vakantie: Begin op woensdag weer met werken
Je voelt je lekker uitgerust en hebt misschien de neiging om meteen hard van stapel te lopen. Dat is zonde, want zo raak je je vakantiegevoel meteen weer kwijt. Een korte eerste werkweek kan je helpen om dat relaxte gevoel langer vast te houden.

Volgens Jessica de Bloom er is niet 1 vakantie die iedereen gelukkig maakt. Logisch, de een wil immers luieren op het strand, terwijl de ander een berg wil beklimmen. Het voornaamste is dat je tijdens je vakantie doet waar je zin in hebt. Kies dus vooral voor een vakantie waarin je zoveel mogelijk zelf je daginvulling kunt bepalen.

Gerelateerd Nieuws

Verplicht met vakantie

Neem je geen vakantie op omdat je toch nergens heen kunt? Slechte...
Lees meer