News Created with Sketch. Geplaatst op:
05-03-2020
.

Ongezouten broodtrommel!

Na Dry January is het nu tijd voor minder zout in je voeding. Van 9 maart tot en met 15 maart is het namelijk World Salt Awareness Week. Hoe eet je minder zout op je werkdag?

Er is grote kans dat je ongemerkt teveel zout eet op een dag. Je bent niet de enige. Bijna 80% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan de aanbevolen 6 gram per dag. Het zit in brood, kaas en vleesproducten. Maar echte grote hoeveelheden vind je vooral in kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks.

Zout is niet alleen maar slecht. Het is een lekkere smaakmaker, het regelt de vochtbalans in je lichaam, het zorgt dat je spieren samentrekken en het reguleert de bloeddruk. Maar eet je teveel zout dan loop je kans op een te hoge bloeddruk. Bovendien is het risico op nier-, hart- en vaatziekten groter. Reden genoeg dus om iets minder zout te eten. Dat kan al door kleine veranderingen. Check de eetwissels van het Voedingscentrum en kies voor zoutarme producten in je broodtrommel. Wees je hierbij vooral bewust van de zogenaamde ‘verborgen zouten’. 

Een paar tips om te wisselen:

  • Gewend aan het koekje bij je koffiepauze? In koekjes, cake en gebak zit veel verborgen zout. Vervang deze daarom regelmatig door fruit.
  • Tussen de middag een eitje? Strooi er eens kruiden op in plaats van zout. Denk aan komijn, kerrie of Italiaanse kruiden.
  • Veel broodbeleg is te zout. Varieer met je broodbeleg, kijk voor inspiratie op de website van Voedingscentrum. Een salade is ook lekker een voedzaam. 
  • Pas op met producten die lang houdbaar zijn en ga voor vers.
  • Eind van de middag zin in wat hartigs? Met de instant soep en noodles zit je al snel op 30% van de maximale zoutinname. Varieer daarom met een verse soep die je thuis hebt bereid, kies voor soep met minder zout (bouillon) of neem een handje nootjes of groente.
  • Tot slot, maar niet onbelangrijk: proef eerst voor je zout strooit!

Uiteraard is minder zout eten op je werk een begin. Kies ook tijdens het avondeten voor maaltijden zonder pakjes en zakjes. Zoek op Pinterest of op de site van het Voedingscentrum naar recepten. Vaak heb je deze pakjes helemaal niet nodig. Sterker nog, eten wordt lekkerder als je het zelf maakt en uiteindelijk is het goedkoper.

Relevante cursussen: