News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Is jouw pensioenkennis up to date?

Het pensioenstelsel in Nederland heeft jarenlang goed gewerkt. Nu is dat aan het veranderen. Vakbonden, werkgevers en de overheid hebben daarom nieuwe regels voor pensioen gemaakt. Ben jij hier al van op de hoogte? We praten je helemaal bij in dit artikel!

 

Duidelijker en persoonlijker

Voorheen was het niet altijd duidelijk hoeveel je betaalt voor je pensioen en hoeveel je opbouwt. Dat gaat nu veranderen. Iedereen bouwt pensioen op via een premieregeling. Hierin staat vast hoeveel geld jij en je werkgever in je pensioen stoppen. 

 

Flexibeler pensioen

Als het goed gaat met de economie, is het straks mogelijk dat je pensioen sneller omhooggaat. Maar het kan economisch ook slechter gaan. Dan bestaat de kans dat je pensioen omlaaggaat.

 

Pensioenpot

Maandelijks storten jij en je werkgever geld in een pensioenpot. Als je later met pensioen gaat, wordt je pensioen van dat gespaarde geld betaald. Vooraf is geen belofte over de hoogte van je pensioen. Wél kun je beter zien hoeveel geld iedere maand wordt ingelegd en hoe je pensioenpot groeit. Ieder jaar krijg je een inschatting van het pensioen dat je later kunt verwachten. 

 

De invloed van levensgebeurtenissen op je pensioen

Levensgebeurtenissen kunnen invloed hebben op je pensioen. Zowel life-events in je privéleven als in je werkende leven. Voorbeelden van levensgebeurtenissen in je privéleven zijn:

  • Je krijgt een partner;
  • Je gaat scheiden;
  • Je naaste overlijdt;
  • Je krijgt kinderen.

 

Voorbeelden van levensgebeurtenissen op je werk:

  • Je verandert van baan;
  • Je gaat meer of minder werken of neemt onbetaald verlof;
  • Je krijgt ontslag;
  • Je raakt arbeidsongeschikt.

 

We adviseren regelmatig je pensioen te checken. Heb je vragen over je pensioen? Stel ze gerust via de website van Oak Pensioen. Zo weet je precies hoe het ervoor staat met je pensioen. 

 

Zelf actie ondernemen

Bij sommige levensgebeurtenissen moet je zelf actie ondernemen:

Samenwonen met samenlevingscontract

Meld je partner aan bij Oak Pensioen met het formulier partnerregistratie. Stuur ook een kopie van het samenlevingscontract mee.

Scheiden

Geef binnen 2 jaar na de scheiding de verdeling door met het mededelingsformulier. Dan zorgt Oak Pensioen voor de betaling aan je ex-partner. Regel je dit niet binnen 2 jaar? Dan moet je die betaling later zelf regelen. 

Van baan veranderen

Vraag een voorstel van waardeoverdracht aan.

Verhuizen naar het buitenland

Geef het nieuwe adres door.

Vrijwillige voortzetting van pensioenregeling

Vraag dit binnen 9 maanden nadat je uit dienst bent gegaan aan.

 

Meer weten over je pensioen? We hebben alle relevantie informatie gebundeld op de pagina ‘pensioen’. Heb je interesse in een interessante webinar? Dan hebben we goed nieuws. Oak Pensioen organiseert een interessante webinar, voor alle medewerkers van de meubelindustrie en interieurbouw. Je kunt je nog inschrijven! De webinar is op maandag 30 oktober 2023 om 19:30 uur. Klik hier als je je in wilt schrijven.

 

Alle bovenstaande informatie in één duidelijk overzicht? Download dan de pdf! Je vindt hier nog meer nuttige info over zorgverzekeringen en geldzaken.

Gerelateerd Nieuws

De voordelen van een collectieve zorgverzekering

De laatste paar maanden van het jaar zijn ingegaan. Jaarlijks ron...
Lees meer

Praten over geldzaken

Hoe staat het ervoor met jouw geldzaken? Durf jij dit te bespreke...
Lees meer