News Created with Sketch. Geplaatst op:
22-04-2021
.

Trendy sporten

Sporten is niet alleen goed voor je lijf, het zorgt er ook voor dat je je mentaal sterker en positiever voelt. Welke sporttrends past bij jou: intensief of digitaal?

Door te bewegen, vergroot je je weerstand. Dit kan binnen of buiten, intensief of rustig, samen of alleen. Welke van deze 6 trends past het beste bij jou?

Makkelijk: thuis sporten

Het afgelopen jaar zijn veel mensen thuis gaan sporten. Niet zo gek natuurlijk. Omdat sportscholen maandenlang gesloten waren, hebben velen tijd en geld geïnvesteerd in hun eigen trainingsruimte. Met een matje, dumbells en een paar weerstandsbanden kom je al een heel eind.

De voordelen van een eigen mini-sportschool zijn: geen reistijd, je traint in je eigen omgeving dus zonder onbekenden en je sport op een tijd die jou uitkomt. Ook als de sportscholen straks weer opengaan, vinden veel mensen het fijn om thuis een half uurtje aan de slag te gaan.

Je kunt je thuistraining ondersteunen met een app of trainingen via social media. Veel apps, zoals Sworkit en 7 minute workout app, bieden online trainingen aan. Je kunt ze gemakkelijk downloaden en volgen. Via social media platforms zoals YouTube zenden veel trainers hun lessen uit. Zo kun je thuis trainen met een eigen personal trainer uit de VS.

Intensief: HIIT

HITT staat voor intervaltraining met hoge intensiteit. Deze vorm van fitness is al jaren steeds populairder aan het worden. Vooral omdat je met HIIT meer lichaamsvet verbrandt in aanzienlijk minder tijd. Wie wil dat nou niet? Je kunt HIIT ook prima thuis doen, omdat je er weinig ruimte en apparatuur voor nodig hebt. Een training is op veel verschillende manieren in te vullen met allerlei oefeningen zoals burpees, lunges, opdrukken, jumping jacks en planking.

Tijdvriendelijk: lunchtijd-trainingen

In de lunchpauze kun je met een collega gezellig bijkletsen en tegelijkertijd bewegen. Al was het alleen maar omdat het goed is om echt iets anders te doen tijdens je pauze dan achter je computer te blijven zitten. Je kunt bijvoorbeeld een rondje fietsen of een stuk stevig doorwandelen. Bij wandelen verbrand je buikvet en het helpt je bij het verminderen van de dagelijkse stress. Je zult zien dat je de rest van de middag volop energie hebt. Bijkomend voordeel: je hoeft niet na het avondeten nog een keer aan de bak!

Digitaal: wearables

Steeds meer mensen gebruiken wearables. Denk aan stappentellers, fitbits, smartwatches en gps-trackers. Deze wearables stimuleren om meer te bewegen. Je krijgt inzicht in je eigen data zoals hartslag, verbruikte calorieën, hersteltijd, aantal stappen, duur, afstand. Zo kun je perfect je voortgang meten, bijsturen en je doelen stellen. Door je wearables regelmatig te gebruiken bereik je deze ook sneller.

Fris: buiten sporten

Dé trend is van nu is wel het buiten sporten. Bij hoge of bij lage temperaturen, buiten sporten kan altijd en is heel goed voor je. Wandelen, hardlopen en fietsen kan altijd. Ook groepsdanslessen, fitness, spinning, (beach) volleybal- of basketbal trainingen worden vaker buiten georganiseerd.

Outdoor sporten als wielrennen, roeien, golf, voetbal en tennis zijn populairder dan ooit en ook nieuwe sporten zoals buiten boksen, zwemmen in open water, SUP-pen en paddel trekken meer dan ooit de belangstelling.

Buiten sporten is gezond voor lichaam en geest en ook al zit het weer niet altijd mee, het wordt als fijner en beter ervaren dan sporten in een studio, sportschool of hal.

Mindful: training van lichaam én geest

Vóór corona bestond er al veel interesse in yoga, pilates en mentale training en dat is alleen maar toegenomen. Meer en meer mensen willen fysieke training combineren met mentale ontspanning.

Een goede connectie tussen body en mind helpt je bij het omgaan met stress en veranderingen. Mindful sporten richt zich op een goede lichaam-geest-balans. HIIT-yoga (of Athletic Flow) is hierin redelijk nieuw. Het combineert HIIT en yoga-elementen tot een full-body workout waarin je je kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en balans vergroot. De interactie van lichaam en geest is van groot belang. De HIIT-onderdelen verhogen de hartslag, de yoga-oefeningen versterken je stabiliteit en kracht.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vitaal leven en werken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via info@schavenaanjouwtoekomst.nl.

Gerelateerd Nieuws

Bewegen is goed voor je geest

Februari is een donkere maand, met weinig natuurlijk licht en lag...
Lees meer

Sporten is van levensbelang

Als je precies genoeg sport dan kan je de kans op een virale luch...
Lees meer