News Created with Sketch. Geplaatst op:
30-08-2021
.

Reflecteren, zo doe je dat

Je vakantie is bij uitstek het moment om te reflecteren op jouw eigen ontwikkeling. Je bent tenslotte letterlijk en figuurlijk op afstand van je werk en je hebt ook de tijd om eens stil te staan bij hoe het leven loopt. Bij zelfreflectie bekijk je jezelf in de spiegel en leer je meer over en van je eigen gedrag. Zo word je de baas over je eigen ontwikkeling en kun je het maximale uit jezelf halen.

Zelfreflectie is iets anders dan een evaluatie. Bij evalueren beoordeel je wat er goed of fout ging. Bij het reflecteren kijk je naar jezelf zonder te oordelen en stel je jezelf vragen die je vooruit helpen. Een voorbeeld: Als je een presentatie evalueert, dan stel je de vraag of de boodschap is overgekomen. En zo niet, waar het fout ging. Bij een reflectie onderzoek je waarom je het moeilijk vond om tijdens de presentatie voor een groep mensen te staan en wat je kunt doen om je daar beter bij te voelen.

Een veelgebruikte methode is Starr. Hierin kijk je naar jouw taak in het geheel, de acties die je onderneemt en het resultaat daarvan. Deze reflectiemethode werkt volgens de 5 stappen:

  • Situatie: Omschrijf de situatie waarop je wilt reflecteren zo precies mogelijk.
  • Taak: Omschrijf jouw rol hierin.
  • Actie: Hoe handelde je?
  • Resultaat: Welke uitkomst had jouw handelen?
  • Reflectie: Wat had je anders kunnen doen om tot een beter resultaat te komen of je beter te kunnen voelen?

 

Door zo naar jezelf te kijken kun je bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat je meer handvatten nodig hebt voor het uitvoeren van bepaalde taken, dat je meer of minder uitdaging nodig hebt in je werk of dat je misschien helemaal niet op je plek zit. Daarover kun je in gesprek gaan met je leidinggevende. Op de Reflectiesite lees je meer over zelfreflectie.

Meerdere trainingen in onze catalogus bevatten een onderdeel zelfreflectie, zoals Timemanagement, Het Zwitsers zakmes van de leider en Waag de sprong. Deze online trainingen zijn gratis voor medewerkers in de meubelindustrie en interieurbranche. Heb je meer hulp nodig bij het uitstippelen van jouw carrière, neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.