News Created with Sketch. Geplaatst op:
24-11-2021
.

5 tips voor een goede zithouding

Dacht je dat je gevrijwaard was van rugklachten omdat je op kantoor werkt, dan heb je het mooi mis. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Los van de negatieve effecten op hart- en bloedvaten, kun je van veel zitten ook nog eens gruwelijke rugpijn krijgen. Als je lang stilzit, staat je onderrug bol. Daardoor worden je spieren, gewrichten en tussenwervelschijven extra belast. Een goede werkhouding is dus erg belangrijk. De volgende 5 tips helpen je bij de juiste zithouding:

  1. Neem een actieve zithouding aan: je zit op het puntje van je stoel en maakt geen gebruik van de leuning. Je helt iets voorover met een holle rug. Met een zitschijf, wigkussen of zitbal kun je deze houding stimuleren. Dat doe je nog beter met een ergonomische bureaustoel. Ondersteun je rug eventueel door een kussentje of een opgerolde handdoek als je stoel onvoldoende steun biedt.
  2. Schuif je billen tegen de stoelleuning. Zet het kantelmechanisme van je stoel op vrij, zodat je je rug tijdens het zitten toch een beetje kunt bewegen.
  3. Zorg ervoor dat je knieën in een hoek van 90 graden staan en zet je voeten plat op de grond. De ruimte tussen de zitting en je knie is ongeveer een vuistbreedte.
  4. Werk nooit met je laptop op schoot. Zet je computer op een bureau. De bovenkant van het scherm op ooghoogte met een armlengte tussen je ogen en het scherm.
  5. Trek je schouders niet op. Je ellebogen worden ondersteund door armleuningen en hebben een hoek van 90 graden tussen boven- en onderarm.

 

Zit je lekker? Zorg er dan toch voor dat je elke half uur even opstaat. Veel rugklachten ontstaan doordat mensen te lang in dezelfde houding zitten. Zet je timer op 30 minuten, haal een kop koffie en door!

Overigens krijg je met een sterke rug minder snel klachten. Het is daarom belangrijk om na werktijd je rug te trainen door te bewegen of te sporten. Daarmee bestrijd je ook overgewicht. Ook daarvan weten we dat het rugklachten verergert. 

Gerelateerd Nieuws

Rugpijn: 5 dingen die je moet voorkomen

Rugklachten worden in 95% van de gevallen veroorzaakt door overbe...
Lees meer

Brisk walking: stevig wandelen door Nederland

Brisk walking verbetert je geheugen, bevordert je creativiteit en...
Lees meer

10.000 stappen of een half uur bewegen?

Misschien heb jij ook wel zo’n handige stappenteller waarmee je d...
Lees meer

Vraag en antwoord: de fysiotherapeut

Heb je rugklachten of heb je binnen je werk te maken met repetere...
Lees meer