News Created with Sketch. Geplaatst op:
06-12-2021
.

Til als een gewichtheffer

4 op de 10 ziekmeldingen worden veroorzaakt door fysieke belasting. In een kwart van de gevallen is er sprake van rugklachten. Met welke tiltechnieken kun je blessures aan je rug voorkomen?

Werk in de Meubel vraagt best veel van je lichaam. Je bent constant in beweging, staat veel en moet regelmatig iets tillen. Als je jezelf niet de juiste tiltechnieken gebruikt, kan dat je op een zeker moment opbreken. Bij verkeerd tillen loop je namelijk het risico op vervelende blessures aan je rug.

De allerbeste tip om rugklachten door tillen te voorkomen is nog altijd: vermijd tillen. Bekijk of je het voorwerp kunt schuiven of rollen. Til geen voorwerpen zwaarder dan 23 kilo. Wees niet bang om hulp te vragen en gebruik waar mogelijk hulpmiddelen.

Helaas kom je er niet altijd onderuit. Om te voorkomen dat je rugklachten krijgt kun je een voorbeeld nemen aan gewichtheffers. Zij tillen een behoorlijke vracht van de grond maar lijken gek genoeg zelden last van hun rug te hebben. Hoe doe ze dat?

De gewichtheffersmethode werkt het beste bij zware voorwerpen of bij voorwerpen die moeilijk vast te pakken zijn of op een lastige plek staan. Ook als je herhaaldelijk een voorwerp moet optillen is de gewichtheffersmethode aan te raden. Als je 1 keer fout tilt is dat tenslotte minder belastend dan wanneer je dat 20 keer achter elkaar doet.

  • Stap 1: Zet je voeten plat op heupbreedte.
  • Stap 2: Zak door je knieën, maar niet te ver. Als je vanuit je hurken tilt, haal je namelijk toch weer kracht uit je rug.
  • Stap 3: Strek je rug en houd hem enigszins hol. Als je tilt met een bolle rug dan belast je je spieren, en wervelschrijven in je rug meer.
  • Stap 4: Houd het gewicht zo dicht mogelijk bij je.
  • Stap 5: Bereid je beenspieren voor op wat komen gaat. Span ze een beetje aan voor je omhoog komt.
  • Stap 6: Til gecontroleerd, niet explosief.
  • Stap 7: Kijk omhoog als je tilt, zo strek je de wervelkolom.
  • Stap 8: Moet je draaien, doe dat dan met je voeten. Een draaibeweging in je rug is extra belastend.

 

Gerelateerd Nieuws

Rugpijn: 5 dingen die je moet voorkomen

Rugklachten worden in 95% van de gevallen veroorzaakt door overbe...
Lees meer

5 tips voor een goede zithouding

Dacht je dat je gevrijwaard was van rugklachten omdat je op kanto...
Lees meer