News Created with Sketch. Geplaatst op:
27-05-2022
.

Vraag en antwoord: RVU

Denk je erover na of heb je hem al aangevraagd? Sinds dit jaar kan je in de Interieurbouw en Meubelindustrie gebruik maken van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Denise van den IJssel, financieel planner én specialist op het gebied van de RVU, geeft informatie en tips over deze nieuwe regeling.

Wat is de RVU-regeling?
Denise van den Ijssel: “De AOW-leeftijd schuift stap voor stap verder op. Dit betekent dat je langer moet doorwerken. De RVU-regeling geeft werknemers in zware beroepen de mogelijkheid om toch eerder te stoppen met werken. In de regeling voor de cao Interieurbouw en Meubelindustrie is vastgelegd dat je maximaal 2 jaar voor je AOW-leeftijd kunt stoppen.”

Waarom zou ik gebruik maken van de RVU?
“Werken in de meubelindustrie kan zwaar werk zijn. Fysiek of door ploegendiensten. Ik spreek werknemers die zeggen: ‘Toen ik jong was, was het gemakkelijk om iedere dag door te werken. De fysieke belasting heeft nu veel meer impact op mijn leven.’ Iedereen wil graag gezond met pensioen. Deze regeling geeft je dat extra zetje om die stap te kunnen maken. Zonder deze regeling, moet je alles zelf regelen.”

Hoe pak je het aan?
“Bereid je vooral goed voor. Als eerste moet je weten of je in aanmerking komt voor de regeling. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Ben je geboren tussen 1 januari 1955 en 31 december 1960?
  2. Heb je van de laatste 25 jaar minimaal 20 jaar gewerkt in de sector of een deel in de Timmerbouw, Klein Metaal of Afbouw?
  3. Ben je werkzaam geweest binnen de productie/montage, logistiek/transport of technische dienst?

 

Kom je in aanmerking? Dan wordt het financiële plaatje belangrijk.

  1. Wat houd je netto over?
  2. Heb je financiële extra’s?
  3. Past het inkomen bij je levensstijl?


 

Deze financiële vragen hoef je zelf niet allemaal te beantwoorden. CNV Geldzorg heeft voor de sector een speciaal programma opgezet zodat jij bewuste keuzes kunt maken en weet waar je aan toe bent.”

Waar moet ik op letten?
“Maak je gebruik van de regeling, dan betekent het dat je volledig stopt met werken. Een klein baantje erbij nemen zit er dan niet in. Daarnaast bouw je geen pensioen op.”

Wat zijn jouw ervaringen van werknemers die eerder stoppen met werken?
“Eerder stoppen met werken geeft je de mogelijkheid je leefritme aan te passen. Dat betekent dat je nu wél die wandeling van 1 uur per dag kunt maken. Hiermee werk je aan je eigen energielevel. Zo heb je meer tijd én energie voor andere dingen. Ik sprak een werknemer die eerder stopte met werken en daardoor veel meer tijd had om voor zijn partner te zorgen. Normaal kwamen er veel mensen over de vloer om te helpen. Nu kon hij grotendeels zelf de zorg op zich nemen. Dit gaf meer rust.”

Is de RVU-regeling alleen iets voor oudere werknemers?
“Alleen werknemers geboren tussen 1955 en 1960 kunnen gebruik maken van deze regeling. Dat klopt. Waar het bij de RVU vooral om gaat, is het bespreekbaar maken van het onderwerp ‘wil en kan ik eerder stoppen met werken?’. Dit is een vraag die ook belangrijk is voor alle andere werknemers. Want hoe eerder je begint met je voorbereiden, des te groter zijn de mogelijkheden. Voor elke leeftijd is vaak meer mogelijk dan je denkt.”

Binnenkort verzorg je een webinar over de RVU. Waarom raad je werknemers aan hier aan deel te nemen?
“De RVU alleen lost niet alles op. Het is belangrijk om samen naar het totale plaatje te kijken. Dit gaat over je financiën en wensen. Wat vind je belangrijk? In dit webinar wil ik graag zorgen over je financiën wegnemen zodat jij bewuste keuzes kunt maken. De RVU is  een tijdelijke regeling. Formeel stopt het na 31 december 2025. Wat daarna gebeurt, weten we nog niet.”

Meer weten?
Meld je aan voor het webinar RVU-uitgelegd op 7 juni, van 19.30 tot 20.30 uur. Tijdens dit webinar gaat Denise van den IJssel dieper in op deze regeling en bespreekt ze wat de mogelijkheden zijn om eerder te stoppen met werken. Ook is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

Deelname is gratis voor werknemers in de Interieurbouw en Meubelindustrie. Je kunt je aanmelden via de website van CNV Geldzorg.

 

Gerelateerd Nieuws

Kom jij aanmerking voor de RVU-regeling?

1 januari 2022 is de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor de I...
Lees meer

Wat is de RVU-regeling?

De RVU-regeling staat voor Regeling Vervroegd Uittreden. Dit bete...
Lees meer

Financieel advies bij de RVU-regeling

In een eerder artikel beschreven we al dat werknemers uit de sect...
Lees meer