News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo zit het met bijverdiensten

Met je gouden handjes kun je in deze tijd een leuke grijpstuiver bijverdienen in het weekend. Wat zijn precies de regels?

Wanneer is er sprake van bijverdiensten?
Als je naast je werk geld verdient, dan beschouwt de Belastingdienst je als ‘resultaatgenieter’. Die inkomsten lopen dan niet via je werkgever, maar ook niet via je eigen onderneming. Dat geldt als je bijklust in het weekend, maar ook als je kamers verhuurt via Airbnb.

Moet ik extra inkomsten opgeven?
Als je geld verdient en de opbrengsten daarvan zijn groter dan de kosten, dan moet je die aangeven onder ‘Inkomsten uit overig werk’ op je aangifte inkomstenbelasting. Als je substantieel bijverdient, is het verstandig direct al een deel opzij te zetten. Tot €69.398 betaal je 37,07% belasting. Zet dus een derde van je extra inkomsten op een aparte rekening. Zo voorkom je dat je uit het niets een fiks bedrag moet ophoesten.

Overigens is het voor de Belastingdienst moeilijk na te gaan of jij in het weekend bijklust. De fiscus werkt wel steeds meer samen met verhuurplatforms. Als je bijverdient met kamerverhuur, dan is dat steeds makkelijker te achterhalen.

Hoe zit het met gemaakte kosten?
Kosten die je maakt voor deze inkomsten kun je aftrekken. Als je daarbij in de min komt, hoef je ook geen extra inkomsten op te geven. Omdat je voor de Belastingdienst geen ondernemer bent, hoef je geen administratie bij te houden van opbrengsten en kosten. Je moet wel kunnen laten zien dat je kosten hebt gemaakt. Bewaar je bonnetjes dus goed.

Welk risico loop ik als ik geen aangifte doe?
Als de Belastingdienst erachter komt dat je zwart hebt bijverdiend, dan kun je een boete krijgen. Bij opzettelijk verzwegen inkomsten is de boete 50 procent van de niet opgegeven inkomsten. De belastinginspecteur bepaalt uiteindelijk de hoogte van dit bedrag.

Wil je meer weten over bijverdiensten, aftrekposten of je belastingaangifte? Kijk een op onze pagina’s Geldzaken. Schaven aan jouw Toekomst biedt in samenwerking met CNV Geldzorg 3 Financieel Fitpakketten aan. Maak je gebruik van een van deze pakketten, dan krijg je ondersteuning van een budgetcoach. Deze kan je helpen bij  al jouw belastingvragen.

 

Gerelateerd Nieuws

Financieel fit worden én blijven

In gesprek met Pauline, budgetcoach van CNV GeldzorgSinds kort ku...
Lees meer

Verdien jij wel genoeg?

Een goed financieel plan begint bij je inkomen. De salaris check ...
Lees meer

Besparen voor beginners

Met kleine aanpassingen kun je veel geld besparen. We geven 3 tip...
Lees meer