News Created with Sketch. Geplaatst op:
14-01-2022
.

(Niet) alle verandering is moeilijk

Traditiegetrouw hebben veel mensen in januari goede voornemens, meestal om het leven te verbeteren. En of het nu gaat om gezonder leven, socialer zijn, hard werken voor een promotie, het zijn allemaal dingen die in ieder geval verandering vragen. Maar verandering is moeilijk. Zeker als het om gedrag en gewoontes gaat. Hoe krijg je het nou wél voor elkaar? Jouw Toekomst Adviseur Anouk van Stipriaan deelt haar ervaring.

Onlangs werd ik getriggerd door een boek waarover ik las: Kleine gewoontes van B.J. Fogg. Naar verluidt ‘de eenvoudige en leuke manier om je gedrag te veranderen’. Dat sprak mij wel aan. Ik heb namelijk al talloze pogingen gedaan om mijn eigen gewoontes te veranderen, en niet alleen met nieuwjaar: op tijd naar bed gaan, minder suiker eten, meer beweging, minder gestrest zijn en ga zo maar door. Maar een andere noemenswaardige is wel meer lezen. Ik lees namelijk heel graag, maar neem er simpelweg nooit meer de tijd voor. Dus het lezen van Kleine gewoontes is op zichzelf alweer een uitdaging!

Ik ben er in begonnen en het leest als een trein. Het is luchtig en humoristisch geschreven en ik ben enthousiast over de inzichten die het biedt. Het komt er op neer dat er 3 dingen zijn die je kan doen om een transformatie door te maken: Een openbaring hebben, je omgeving veranderen of je gewoontes veranderen in kleine stapjes. Aangezien het eerste niet voor iedereen is weggelegd, heeft de schrijver van het boek zich gericht op de andere 2 manieren, en dan met name de laatste. Door heel klein te beginnen is de het niet erg als het niet lukt, niemand merkt het en je kan het gewoon nog een keer proberen. En bovenal, het kost heel weinig tijd dus je kan nu beginnen.

Een paar voorbeelden:

  • Als ik klaar ben met douchen doe ik 3 squats (of meer)
  • Als ik een kop koffie pak neem ik ook een glas water
  • Als ik aankom op werk parkeer ik zo ver mogelijk van de deur

 

Super simpel dus. In het boek staan veel voorbeelden en ook uitleg hoe de methode werkt. Maar bedenk wat je zou willen veranderen en maak het klein. Hang een post-it op de spiegel in de hal of in de keuken om jezelf er dagelijks aan te herinneren en begin!

Als je dan toch moeite hebt met beginnen van kleine veranderingen kan je misschien aan de slag met de cursus Hoe voorkom ik uitstelgedrag?. Gratis voor werknemers van de sector via Schaven aan jouw Toekomst.

Gerelateerd Nieuws

Laat jouw goede voornemens slagen met de Gezondheidscheck

Het nieuwe jaar beginnen we traditiegetrouw vaak met goede voorne...
Lees meer

Je biertje de baas

Je hebt Dry January overleefd. Misschien heb je een keer gesmokke...
Lees meer

Stop ook nu

In oktober proberen veel mensen een einde te maken aan hun nicoti...
Lees meer