News Created with Sketch. Geplaatst op:
28-06-2021
.

Take care of yourself: 5 manieren om werkgeluk te creëren

Het is fijn om gelukkig te zijn. Je kunt je leven leuker maken door bewust bezig te zijn met je werkgeluk. Dit geluk wordt maar liefst voor 50% bepaald door de keuzes die jij zelf maakt.

Als je gelukkig bent met je werk, ben je gezonder. Je bent productiever, opener, meer betrokken en innovatiever. Dit geeft een boost aan je energie en zelfvertrouwen, maar het is ook gunstig voor je directe omgeving en de werkgever. Gelukkige werknemers zijn minder vaak ziek en leveren kwalitatief beter werk. Het is zeker de moeite waard om zelf jouw werkgeluk te vergroten. Maar hoe kun je dit doen? Neem de regie met deze 5 tips.

Ervaar dat jouw werk er toe doet

Mensen ervaren werkgeluk als hun werk betekenis heeft. Heb je het gevoel dat jouw werk zin heeft?  Is er ruimte binnen het bedrijf waar je werkt om te doen wat jij belangrijk vindt, waar je trots op bent? Dan draagt dit zeker bij aan jouw geluk. Is deze ruimte er niet? Ga in gesprek om te kijken of deze ruimte kan worden gerealiseerd.

Ontwikkel jezelf

Zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen. Vraag of je een opleiding of training mag volgen, maak gebruik van het ruime aanbod gratis online trainingen op Schaven aan jouw Toekomst of maak gebruik van de scholingssubsidies die er in onze branche zijn. Ook op het gebied van coaching of ontwikkelingstrajecten is er veel mogelijk.

Ga actief op zoek naar wat bij je past en investeer hier zelf in. Vraag om feedback van je directe collega’s of leidinggevende en bekijk hoe je jezelf op de punten die je terugkrijgt kunt ontwikkelen. Jezelf ontwikkelen kan ook door iets heel anders te leren of door andere mensen te leren kennen.  Stel jezelf de vraag waarin jij je graag zou ontwikkelen en ga op zoek naar mogelijkheden, schakel vrienden of collega’s in om met je mee te denken als je zelf vastloopt.

Werk met een to-dolijst

Het afronden van taken geeft voldoening. Ben je lang bezig met een opdracht en heb je deze tot een goed einde gebracht? Vier dit! Presteren en succesvol zijn draagt bij aan het werkgeluk. Al helemaal als de uitdagingen bij jouw competenties passen. Heb je het idee dat je onder je niveau werkt? Kijk dan naar de mogelijkheden en ga het gesprek hierover aan. Vind je het lastig om aan meerdere taken te werken en word je hier onrustig en gestrest van? Maak een to-dolijst en werk deze af.

Werk autonoom

Iedere werknemer wil tot op zekere hoogte vrij zijn om te doen wat hij of zij wil doen. Niemand wordt er blij van alleen maar doen wat door de werkgever zegt. Krijg jij op jouw werk niet de ruimte om zelf te bepalen hoe je je werk doet? Ga dan het gesprek aan over autonomie. Geef en krijg vertrouwen. Uiteindelijk zorgt dit voor meer vrijheid en draagt dit bij aan jouw werkgeluk. De werkcultuur binnen de organisatie waar jij werkt speelt hier een grote rol in. Stel realistische doelen voor jezelf.

Leef in het hier en nu

Wees gelukkig met wat je hebt en denk eraan dat het gras bij de buren altijd groener lijkt, maar dat meestal niet is. Veel mensen willen wel een keer hogerop komen of die promotie maken. Maar je kunt ook gelukkig en dankbaar zijn met hetgeen dat je nú hebt. Dit brengt je uiteindelijk verder. Je hoeft ook niet alles puur uit je werk te halen. Investeer bijvoorbeeld in goede relaties met collega’s, zoek uitdagingen voor jezelf, haal je geluk uit kleine dingen en train dit dagelijks. Een tip: maak een lijstje met wat je waardeert aan je werk. Het is goed om je hier bewust van te zijn.

Neem contact op met een Jouw Toekomst Adviseur als je verder wilt sparren over hoe jij je werkgeluk kunt vergroten.

Gerelateerd Nieuws

Vergroot je werkgeluk

Plezier hebben in je werk is tegenwoordig steeds belangrijker. To...
Lees meer

Leuke training: Werkgeluk

Op zoek naar werkgeluk? Dan is deze leerlijn iets voor jou. Je w...
Lees meer