News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Vraag en antwoord: Levensgebeurtenissen en financiën

Veel levensgebeurtenissen veranderen niet alleen je levensritme, maar ook je financiën. 3 vragen over geld en levensgebeurtenissen.

Ik wil een huis kopen. Waar moet ik op letten?
Als je een huis wilt kopen, neem dan een deskundig adviseur in de arm. Informeer bij vrienden en familie naar hun ervaringen met adviseurs en vraag meerdere offertes op. Ter voorbereiding op je gesprek kun je de rekenhulp van Wijzer in geldzaken invullen. Daarmee  kun je al een redelijke inschatting maken van je maximale hypotheek.

Onthoud dat je er nog niet bent met het betalen van de hypotheeklast. Als je een woning koopt, moet je ook geld reserveren voor onderhoud en verzekeringen. Je hypotheekadviseur kan je daar meer over vertellen.

Ik wil minder werken. Wat betekent dat voor mijn inkomen?
Minder werken beïnvloedt je huidige inkomen, maar ook je inkomen van later. Het hangt af van het inkomen van je partner hoe groot de financiële gevolgen zijn. Op de Werkurenberekenaar van Nibud kun je berekenen wat het effect is.

Binnen de Meubel bestaat de 58+ regeling. Vanaf je 58e kun je 80% gaan werken, tegen ongeveer 90% loon met 100% pensioenopbouw. Je leest er meer over op onze pagina Geldzaken.

Wil je minder werken omdat je bijvoorbeeld mantelzorg wilt verlenen, dan kun je ook een beroep doen op verschillende verlofregelingen. Dat is vaak financieel aantrekkelijker. Je leest er meer over op de site van Rijksoverheid.

Mijn partner en ik hebben besloten uit elkaar te gaan. Wat moet ik allemaal regelen?
Een scheiding kan financiële problemen met zich meebrengen. Je moet afspraken maken over alimentatie, je moet op zoek naar een nieuwe woning en je besteedbaar inkomen verandert. Het is daarom belangrijk dat je de financiën van meet af aan goed regelt. Op de site van het Nibud vind je het Geldplan Scheiden. In minder dan 10 minuten ontvang je een persoonlijk actieplan. Elders op de site van Nibud lees je meer thematische info.

Voor alle vragen over geldzaken kun je terecht bij de budgetcoaches van Schaven aan jouw Toekomst. Zij bieden gratis ondersteuning in verschillende levensfasen via de Financieel Fitpakketten.

 

Gerelateerd Nieuws

58+ regeling: minder werken, evenveel pensioen

Pieter wil minder werken en meer tijd met zijn kleinkinderen door...
Lees meer

Vraag en antwoord: Schulden

1,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben betalingsachterstanden...
Lees meer

Word ook financieel fit

Kom je moeilijk rond en heb je behoefte aan ondersteuning bij jou...
Lees meer