News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Hardlopen voor beginners

Hardlopen is misschien wel de meest ideale sport. Je kunt het doen wanneer je wilt, het kost je nauwelijks geld en je hebt er niemand bij nodig.

Hardlopen vertraagt het verouderingsproces en het is goed voor je hart, je gewrichten en je brein. Maar het is niet verstandig om al té fanatiek uit de startblokken te schieten. 3 zaken waar je als beginnend hardloper aan moet denken.

Schoenen
Hardlopen levert veel op, maar je kunt er ook blessures van krijgen. Het is daarom belangrijk dat je investeert in een paar goede hardloopschoenen. De prijzen beginnen rond de honderd euro. Dat doet misschien even pijn, maar je doet jezelf er een groot plezier mee. Laat je adviseren in een speciaalzaak.

Schema
Geef je lichaam de tijd om aan de nieuwe inspanning te wennen. Je kunt niet uit het niets 10 kilometer lopen. Beter is het om bijvoorbeeld met 8 keer 1 minuut te beginnen en dit af te wisselen met een stukje wandelen. Op internet vind je talloze hardloopschema’s. Krijg je de smaak te pakken, dan loont het de moeite om een clinic te volgen of je aan te sluiten bij een hardloopvereniging. Daar leer je meer over looptechniek en ademhaling.

Rust
Rust is belangrijk voor je herstel. Zorg ervoor dat je je trainingsdagen afwisselt met rustdagen. Loop in de beginfase niet meer dan 3 dagen per week. Heb je last van stijve spieren of ga je juist langzamer lopen dan sneller? Dan is het tijd voor een rustmomentje.

Gerelateerd Nieuws

Brisk walking: stevig wandelen door Nederland

Brisk walking verbetert je geheugen, bevordert je creativiteit en...
Lees meer

10.000 stappen of een half uur bewegen?

Misschien heb jij ook wel zo’n handige stappenteller waarmee je d...
Lees meer

Vraag en antwoord: de fysiotherapeut

Heb je rugklachten of heb je binnen je werk te maken met repetere...
Lees meer