News Created with Sketch. Geplaatst op:
17-09-2021
.

Zorg voor je eigen werkgeluk

Het liefst kom je aan het einde van de werkdag thuis met nog voldoende energie om een leuke avond te hebben. Bijvoorbeeld om te gaan sporten of om met vrienden af te spreken. Helaas is dat niet vanzelfsprekend. Zeker in periodes dat het erg druk is op het werk of als het gewoon even niet zo lekker loopt allemaal. Het codewoord? Werkgeluk.

Door bewust te werken aan je eigen werkgeluk zorg je ervoor dat je niet ‘leegloopt’ op je werk. Werkgeluk zorgt voor meer energie en veerkracht waardoor je beter presteert. De mate van werkgeluk hangt deels af van het bedrijf waar je werkt en de cultuur die er heerst. Maar je kan er tot op zekere hoogte wel zelf invloed op uitoefenen. Een aantal zaken helpen je daarbij: zingeving, plezier en verbinding, voldoening.

Zingeving ervaar je als het bedrijf waar je werkt en het werk dat je doet goed bij jouw waarden en idealen past. Waarom doe je het werk dat je doet? Waar draag je aan bij en op welke manier?

Plezier en verbinding gaat over de samenwerking en interactie met collega’s en klanten. Wordt er gelachen op het werk? Is er ruimte voor een lolletje zo af en toe? Vooral als de werkdruk hoog is wordt er vaak nog weinig gelachen, terwijl dit juist voor de broodnodige ontspanning zorgt. En hoe verbonden ben je met je collega’s?

Daarnaast is het belangrijk dat je voldoening haalt uit je werk: voldoende uitgedaagd worden én waardering krijgen voor wat je doet. Het is ook fijn als je concreet ziet welke resultaten je behaalt.

Hoe kan je dan werken aan je eigen werkgeluk? Deze tips en ideeën kan je toepassen.

  • Sta eens stil bij wat je máákt en waar je aan bijdraagt. Misschien denk je ‘ik maak meubels’ maar je kan ook denken ‘ik draag bij aan een prettige werkomgeving voor mensen’ of ‘ik zorg ervoor dat patiënten in een fijne omgeving komen als ze naar het ziekenhuis gaan’. Met andere woorden: sta eens stil bij het grotere plaatje.
  • Vraag aan je werkgever of je een keertje naar een beurs kan als je het leuk vindt om inspiratie op te doen op jouw vakgebied.
  • Stel voor aan je werkgever/leidinggevende om successen te vieren. Dat kan het binnenhalen van een nieuw project zijn of het halen van een uitdagende deadline.
  • Bedenk waar je trots op bent.
  • Heb je het gevoel dat jouw talenten voldoende worden benut? Zo niet, kaart het eens aan en bedenk wat je zou willen doen om wel je kwaliteiten te laten zien.
  • Als je het gevoel hebt een beetje in een sleur te zitten, probeer dan eens iets nieuws. Dat kan een andere taak zijn of een cursus om iets nieuws te leren.
  • Vraag eens aan een collega hoe het gaat. Maar dan écht. Wat houd hem of haar bezig? Wat doen ze na het werk? Dan krijg je echt verbinding.
  • Leg tijdens de pauze de mobiele telefoon weg en heb een gesprek met collega’s of doe een spelletje.

 

Als je een keer van gedachten wilt wisselen over hoe je voor meer werkgeluk kan zorgen of je wilt bijvoorbeeld wel een cursus doen maar je weet niet wat, neem dan gerust contact op met Jouw Toekomst Adviseur van Schaven aan jouw Toekomst.

In de online catalogus van Schaven aan jouw Toekomst vind je ook cursussen op het gebied van werkgeluk. Wat dacht je van Werkgeluk of Waar een wiel is is een weg, hoe je met kleine dingen het  verschil maakt.

Gerelateerd Nieuws

Vergroot je werkgeluk

Plezier hebben in je werk is tegenwoordig steeds belangrijker. To...
Lees meer

Take care of yourself: 5 manieren om werkgeluk te creëren

Het is fijn om gelukkig te zijn. Je kunt je leven leuker maken do...
Lees meer

Leuke training: Werkgeluk

Op zoek naar werkgeluk? Dan is deze leerlijn iets voor jou. Je w...
Lees meer