News Created with Sketch. Geplaatst op:
03-04-2023
.

Creatief én commercieel

Youri van Lingen is creatief vakman en ‘technische spin in het nest’ bij Broeinest Utrecht. Met zijn 22 jaar brengt hij ontwerpers en makers dichter bij elkaar. Aan Schaven aan jouw Toekomst vertelt hij waar zijn passie voor meubels maken vandaan komt en wie Tante Lien is.

Je bent ‘technische spin in het nest’ bij Broeinest. Wat is Broeinest?
“Dat is een organisatie, mede opgericht door Baars & Bloemhoff, die leveranciers en producenten in de hele interieurbranche samenbrengt. Met onder meer de nieuwste tools, producten en materialen willen we ondernemers in de interieurbranche inspireren. Zo proberen we onze branche vooruit te helpen.”

Wat doe jij precies?
“Ik heb een achtergrond als meubelmaker. Ik geef technisch advies en ik bespreek de mogelijkheden op gebied van kleuren en materialisatie. De vragen lopen erg uiteen. De een wil meer weten over duurzaamheid, de ander over materialen. Sommigen hebben nauwelijks ervaring, anderen komen met een specifieke vraag. Naast advies, geven we ook workshops in onze mooie werkplaats. In Utrecht richten we ons vooral op de interieurbouwer. In Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven zijn we meer gericht op architecten en kan je ook bouwmaterialen vinden zoals tegels, vloeren, akoestische panelen.”

Hoe kom jij in de meubelmakerij terecht?
“Ik vond het gigantisch lastig om na de middelbare school een keuze te maken voor een vervolgstudie. Bouwkunde bleek te theoretisch voor mij. Met de hulp van de mensen van het ROC ben ik uiteindelijk op het Hout- en Meubileringscollege (HMC) terechtgekomen, waar ik de opleiding tot creatief vakman heb gevolgd. Creatief vakman is vergelijkbaar met de opleiding tot meubelmaker, maar je krijgt meer vrijheid om te ontwerpen. De nadruk ligt op creativiteit, minder op de techniek. ’s Morgens waren we bezig met ontwerpen en ’s middags gingen we maken. Ik zeg eerlijk: ik ging ieder jaar met de hakken over de sloot over. In het laatste jaar ging de knop om.”

Wil je meer lezen over Youri en Tante Lien? Klik hier.

Gerelateerd Nieuws

“Met zijn allen de week afsluiten”

Voorlichting over gunstige regelingen in de branche, leasefietsen...
Lees meer

“Fouten maken mag”

Bij Harmeling Interieurs in Rijssen lopen momenteel 17 leerling m...
Lees meer

“Doe werk dat je leuk vindt”

Simon Rijnboutt (57) promoveerde in de biochemie, maar koos een k...
Lees meer