News Created with Sketch. Geplaatst op:
23-03-2020
.

Zo boost je je weerstand

Het is geen overbodige luxe de komende periode goed voor jezelf zorgen. Je weerstand op peil houden is belangrijk in de periode die voor ons ligt. Hoe doe je dat? Eet gezond, blijf bewegen en pak je rustmomenten. Hier volgen een paar tips.

Eet gezond
Eerder besteedden we al aandacht aan het minderen met zout en het belang hiervan voor je gezondheid. Voor een gezond eetpatroon kan je de Schijf van 5 van het Voedingscentrum aanhouden: eet veel groente en fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten. Neem daarnaast voldoende vocht zoals kraanwater, thee of koffie. Drink koffie met mate, 2 à 3 kopjes per dag. Nu je meer thuis bent, heb je ook de tijd om zelf je eten te bereiden. Op de site van Voedingscentrum en op Google zijn veel lekkere en voedzame recepten te vinden.

Blijf bewegen
Een hele dag thuis op de bank zitten is niet bevorderlijk voor je gezondheid. Blijf daarom bewegen! Ga naar buiten voor een wandeling, maar mijd drukke plekken en houd minstens 1,5 meter afstand. Doe sportoefeningen in de tuin of binnenshuis. Fietsen is met name een goede manier om fit te blijven. Omdat je op afstand van anderen blijft, is het risico op besmetting laag. Het leidt tot een lagere bloeddruk en is goed voor diabetici. Bovendien zorgt fietsen ervoor dat je intenser ademt en je longen goed reinigt. Volgens de viroloog Michael Barczok is dat een goede manier om je tegen virussen te beschermen.

Op internet en social media kun je verder talloze voorbeelden vinden wat je kan doen op sportief gebied. Gaan je kinderen nu niet naar school en zijn ze thuis? Ga dan samen met hen aan de slag. Lid van de sportschool? Veel sportscholen bieden nu hun leden alternatieve (online) mogelijkheden om thuis te blijven bewegen. Kijk eens wat jouw sportschool te bieden heeft.

Pak je rustmomenten
Met mindfulness sluit je je even af van alle prikkels om je heen. Misschien klinkt het wat zweverig, maar het kan geen kwaad. Door de enorme hoeveelheid aan informatie die we momenteel krijgen via media en het nieuws, hebben we veel te verwerken. Ga een klein blokje om, werk in de tuin of bekijk of yoga iets voor jou is. Via Schaven aan Jouw Toekomst kun je een cursus Mindfulness uitproberen.
Als je ‘s avonds nog actief bent op social media, slaap je meestal slechter. Dat komt vooral omdat je mentaal nog bezig bent vlak voordat je gaat slapen. Dat soort prikkels kun je beter vermijden als je rustig in slaap wilt vallen en goed wilt slapen. Schakel daarom een uur voor het slapen gaan je beeldscherm uit.
 

Relevante cursussen: 

Gerelateerd Nieuws

Minder stress met mindfulness

Jij hebt vast ook wel eens last van stress. Omdat je bang bent ee...
Lees meer

Bewegen is goed voor je geest

Februari is een donkere maand, met weinig natuurlijk licht en lag...
Lees meer