“Alles wat je naar binnen kiept, heeft effect op je gezondheid”

Willem Smitsman (41) is directeur/eigenaar van houtbewerkingsbedrijf Madera in Werkendam. Werkplezier vindt hij heel belangrijk, daarom zorgt hij voor variatie en flexibiliteit. Minstens zo belangrijk vindt hij gezondheid en dat begint bij verantwoorde voeding. In werknemer Gerard van Wijgerden (31) vond hij een medestander.

Ben je altijd al zo bezig geweest met bewust eten, Willem?

Willem: “Nee. Van huis uit ben ik iemand die eenvoudig eet. Mijn voedingspatroon was jarenlang heel beperkt. Via vrienden ben ik anders gaan eten. Vanaf het moment dat wij uit eten gingen, heb ik veel nieuwe smaken ontdekt. Maar ik ben pas echt goed gaan eten toen ik van mezelf vond dat ik te dik werd. Ik ging eerst naar de sportschool. De personal trainer zei al meteen dat ik met sporten alleen niet af zou vallen. Dat bleek ook na een jaar. Toen heb ik mijn voeding onder de loep genomen. Al snel bleek dat ik daar veel in kon verbeteren.”

Zoals?

“Vroeger at ik elke avond aardappelen, daar ben ik van afgestapt. Ik eet zelfs niet elke avond koolhydraten meer. Gisteravond hadden we een maaltijdsalade met gerookte kip. Jazeker, daar heb ik genoeg aan. Suiker eet ik bijna niet meer en ik ben ook aan het minderen met vlees. We eten vooral vis en kip. Varkensvlees helemaal niet meer. Mensen hebben helemaal geen vlees nodig. Wij zijn van oorsprong herbivoren, planteneters. Vleeseters, zoals leeuwen en honden, eten hun vlees rauw. Daar is ons darmstelsel helemaal niet op ingesteld. Alles wat je naar binnen kiept, heeft effect op je gezondheid. Daar hamer ik ook op het werk op.”

Gerard: “Ik ben zelf ook al jaren met gezonde voeding bezig. Ik heb regelmatig huidklachten. Met zalfjes van de dokter krijg je dat alleen maar tijdelijk onder controle. Als je stopt met smeren, is het weer terug. Op een zeker moment ben ik me in voeding en mineralen gaan verdiepen. Ik heb onder meer gelezen dat 80 procent van je immuunsysteem wordt bepaald door je darmen. En door je immuunsysteem op de juiste manier te voeden, kan dat je huid positief beïnvloeden. Verder heb ik veel baat bij zonlicht. Ook zo’n mooi natuurproduct.”

Gerard, hoe heb jij je voedingspatroon aangepast?

“Ik probeer de suikerinname te beperken. Thuis koken we niet uit pakjes en ik pak meestal gezonde tussendoortjes. Of helemaal niks. Naar mijn werk neem ik bijvoorbeeld een komkommer mee. Vandaag heb ik bij de koffie een beetje yoghurt met noten gepakt in plaats van een koekje. Daar kan ik een tijd mee vooruit. Ik probeer regelmatig binnen een tijdbestek van 8 uur te eten. Dat betekent dat ik 16 uur per dag niets eet. Om dat te volbrengen begin ik de dag met een mengsel van citroensap, reinigingszout, appelazijn en water. Dat geeft een verzadigd gevoel voor het eerste deel van de dag. Het kost me nauwelijks moeite. Ik weet waar ik het voor doe. Ik voel me fitter en ben zo’n 6 kilo afgevallen zonder dat ik daar veel voor heb hoeven doen.”

Is iedereen zo enthousiast?

Willem: “Niet bepaald. Onze leerling zegt wel eens: ‘Moeten we het daar nou weer over hebben?’ Ik vind het juist leuk om het ook eens over iets anders te hebben dan het werk zelf. Maar ik begrijp het wel. Hij zit in een heel andere levensfase. Als hij in het weekend moe is, blijft hij gewoon nog even liggen. Gerard en ik hebben ook energie nodig voor ons gezin.”

Hebben jullie tips voor collega’s?

Willem: “Beul jezelf niet af in de sportschool, maar ga lekker een stukje lopen in de natuur. Zuurstof is goed voor je hersenen en als je samen bent kan je ook meteen een lastig gesprek voeren. Tijdens een wandeling hoef je elkaar tenslotte niet aan te kijken.”

Gerard: “Drink veel water. Ik drink op een dag zo’n 3,5 liter. Je raakt het toch allemaal kwijt. Verder moet je vooral doen waar je je goed bij voelt. Op vrijdag pakken we hier regelmatig een pilsje met zijn allen. Als je dat op dat moment nodig hebt om te ontspannen, dan moet je dat gewoon doen.”