“Met zijn allen de week afsluiten”

Voorlichting over gunstige regelingen in de branche, leasefietsen, een wandelcompetitie, aandacht voor opleidingen en een PMO. Bij Hilding Anders doen ze er alles aan om hun medewerkers lang en gezond aan de slag te houden. Tom Weits begon er als weekendkracht en is nu HR business partner. In dit interview vertelt hij waarom mensen zo graag bij Hilding Anders werken. 

Wat voor bedrijf is Hilding Anders?
Tom: “We zijn marktleider op het gebied van matrassen en boxsprings. Dat doen we zowel voor merken als voor private labels. We zijn in meer dan 43 landen actief en hebben in totaal meer dan 5.000 medewerkers. Onze missie is levens te verbeteren door middel van slaap. Voor onze klanten, maar uiteraard ook voor onze eigen medewerkers. Daarom bieden we onze eigen mensen fikse korting op onze producten.”

Goede nachtrust draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Wat doet Hilding Anders nog meer op dat gebied?
“Wij zijn van het pragmatische. En we snappen dat niet alle medewerkers weten wat er verkrijgbaar is op het gebied van DI, dus geven we voorlichting over regelingen in de branche, zoals de 80-90-100-regeling. Zo’n 10% van ons personeel maakt daar gebruik van. Dat is best fors, maar we denken daar wel in mee en bieden er de ruimte voor. Ook vragen we de teamleiders te polsen wat er leeft onder onze mensen. Van daaruit zijn we nu bezig met een aanvraag voor leasefietsen. Veel mensen komen uit de regio. Als je over een goede fiets beschikt, nodigt dat eerder uit tot bewegen.

Gezondheid is sowieso een belangrijke pijler in ons DI-beleid. Vorig jaar hebben we ons terrein rookvrij gemaakt. Daarbij hebben we een stoppen-met-rokencursus aangeboden. 30% van de rokers is toen echt gestopt. Daarnaast sponsoren we verschillende sportverenigingen en sportieve evenementen. We stimuleren onze medewerkers daar zelf ook aan mee te doen. Zo waren we present bij een lokaal voetbaltoernooi en de triatlon van Vroomshoop. 

De acties op het gebied van DI moeten wel uitvoerbaar zijn en moet vraag naar zijn vanuit de organisatie. We hebben wel eens geprobeerd fruitmanden neer te zetten. Daar werd van gegeten, maar 2 uur later zaten ze ook weer leuk bij de snackbar. Voor wie doe je het dan? Duurzame inzetbaarheid moet niet het feestje worden van HR.”

Hoe actief is Hilding Anders op het gebied van persoonlijke ontwikkeling?
“Tijdens corona wist niemand precies welke kant het op zou gaan met het werk. Daarom hebben we onze mensen actief gewezen op de opleidingsmogelijkheden via Schaven aan jouw Toekomst. Veel mensen hebben toen ook een training of cursus gevolgd. Binnen ons bedrijf merk je dat er binnen de productie minder belangstelling is voor opleidingen. Daar zijn onze medewerkers in het algemeen erg tevreden met hun werk. 

Vanuit de gedachte van DI willen we wel dat iedere medewerker 3 taken kan vervullen. Voor het lichaam is het goed te variëren in beweging. Los daarvan is het werk al behoorlijk gevarieerd omdat wij maatwerk leveren. We werken met veel verschillende stoffen en materialen en er wordt nog veel met de hand gedaan. Op de productie ervaren ze het werk niet als eentonig.”

Hoe is het verloop?
“Het gemiddeld aantal dienstjaren is 18. Sommige medewerkers zijn maar liefst 47 jaar in dienst. Dat heeft ook te maken met onze werktijden. We beginnen om 7 uur ’s morgens en om 4 uur ben je weer thuis. Verder hebben we relatief veel verlofdagen. Natuurlijk is het hier ook wel eens druk, maar over het algemeen is het hier leuk werken. En we hebben een mooi product. Dat straalt er ook af bij onze medewerkers. Ik zie dat mensen er trots op zijn dat ze hier werken. Daar doen we ons best ook voor. Met verschillende acties op het gebied van DI proberen we zo lang mogelijk aan ons te binden. Naast de eerdergenoemde activiteiten verzorgen we ook een vrijdagmiddagborrel. Dat heeft niks met lichamelijke fitheid te maken, maar wel met geestelijke. Met zijn allen de week afsluiten zorgt voor een gevoel van verbondenheid en dat draagt bij aan duurzame inzetbaarheid.”

Op de website van Hilding Anders lees je meer over het bedrijf. Meer weten over duurzame inzetbaarheid binnen jouw bedrijf? Neem contact op met Jouw Toekomst Adviseur.