“Dik over de 10.000 stappen”

Fred Meiboom (53) werkt al 36 jaar bij Struik & Hamerslag, specialist in high-end interieurs op land en in de superjachtindustrie. 36 jaar geleden begon hij er als leerling-meubelmaker. Daarna vervulde hij verschillende functies. De laatste 21 jaar werkt hij als meubelspuiter.

Hoe ben jij bij Struik & Hamerslag terechtgekomen?
“Ik heb de opleiding LTS Bouwtechniek timmeren gevolgd. In eerste instantie leerde ik voor de bouw, maar ik wilde toch liever de meubelmakerij in. Dat is wat verfijnder. Toen ik klaar was, zochten ze hier 2 leerlingen. Samen met mijn huidige leidinggevende ging ik solliciteren. Ik ben begonnen als leerling-meubelmaker, daarna werd ik meubelmaker. Ik heb in de machinale gestaan, in de fineerderij, op karwei. Overal wel, zo’n beetje. Nu ben ik alweer 21 jaar meubelspuiter. Het is afwisselend werk. We bouwen interieurs voor luxe jachten en we maken kasten, plafonds, vloeren, wanden, enzovoorts. Het is leuk om die verschillende producten te maken en met dure materialen en hoogwaardige technieken te werken. Buiten dat vind ik het gewoon fijn om met mijn handen te werken.”

Hoe word je hier gestimuleerd om je te ontwikkelen?
“Tijdens onze functioneringsgesprekken worden onze ambities besproken. Ik heb niet het idee dat ik nog heel veel kan leren. Het werk is tegenwoordig intensiever. Er is meer vraag naar een gesloten nerf en hoogglans. Dat zijn afwerkingen die meer tijd vragen. Een aantal jaren terug heb ik de opleiding metaalspuiten gedaan. Daarvoor heb ik 3 dagen op locatie gezeten. Die kennis gebruik ik regelmatig. Verder zijn er niet zoveel dingen meer die ik wil leren.”

Hoe staat het met de balans tussen werk en privé?
“Daar ben ik tevreden over. Als het moet, werk ik over. Dat vind ik geen probleem. Gelukkig is er ook voldoende gelegenheid om vakantie op te nemen. Voor corona zijn we naar Egypte gegaan. Dat kon toen alleen al met mijn overuren. Afgelopen jaar zijn we gewoon in Nederland gebleven. Mijn vakantiedagen gaan elk jaar netjes op.”

Ben je bewust bezig met gezond leven?
“Soms wel, soms niet. Mijn vrouw kookt meestal. Daar zit ook wel eens iets tussen wat minder gezond is. Afgelopen jaar ben ik begonnen met fitness, omdat ik toch wat moet doen, maar ik vind er eigenlijk niks aan. Spinning vind ik wel leuk, dat doe ik dan ook meestal. Ja, ik ben wel een fietser. Vroeger heb ik veel op de mountainbike gefietst, maar omdat ik in een periode veel overwerkte, schoten de trainingen er steeds bij in. Op een gegeven moment was het over. Eigenlijk ben ik niet zo sportief. Ik wandel wel graag met de hond van mijn dochter. En in de spuiterij ben ik ook continu aan het lopen. Op een gemiddelde dag ga ik dik over de 10.000 stappen heen.”

Zie je jezelf ooit nog ergens anders werken?
“Dat denk het niet. Als het allemaal zo doorgaat als nu, houd ik het hier wel tot mijn pensioen uit. Het is fijn dat je hier de tijd krijgt om echt mooi werk te leveren. Als wij een kast spuiten, doen we daar ongeveer een uur over. Bij een gemiddelde meubelfabriek is dat in een kwartier of een half uur gedaan. Wij doen het liever in 1 keer goed. Soms moet je dingen aan boord herstellen. Dan ligt alles er netjes in en dan moet het installatiebedrijf er toch nog een paar leidingen inleggen. Dan moet het plafond eruit en dan beschadigt er wel eens wat. Ik doe dat liever niet meer. Het is toch heel anders dan in een spuitcabine. Je staat dan in zo’n nevelwolk en je kan niet eens zien of het goed gaat. Ik geloof ook niet dat het goed is voor je gezondheid, al gebruik ik wel een volgelaatsmasker. Ik heb dat vaak zat gedaan. Het is leuk om naar Spanje of Italië te reizen, maar nu is de beurt aan anderen.”

De foto bij dit artikel is afkomstig van het Instagramaccount van Struik & Hamerslag.