“Alles is bespreekbaar”

Lotte Struijk (27) studeerde aan de kunstacademie, maar ontdekte dat die studie niet praktisch genoeg voor haar was. Ze werkte een tijdje in een bioscoop en deed daarna een snuffelstage bij een meubelmaker in Amersfoort. Dat leek haar beter te passen. “Ik vond het altijd leuk om dingen te maken maar ik wist nog niet precies met welk materiaal ik het liefst werkte. Tijdens mijn stage merkte ik dat ik hout een fijn materiaal vind,” vertelt Lotte. Ze volgde de opleiding tot meubelmaker en kwam via een stage bij De Beleving terecht. Inmiddels werkt ze daar nu iets langer dan een jaar.

Hoe ben je bij De Beleving terechtgekomen?
Lotte: “Via een vriendin. Ik wist dat ze er interieurs op maat maken voor onder meer kinderdagverblijven. Dat sprak mij aan. Ik vind het leuk om bij te dragen aan de dagelijkse beleving van kinderen. Tijdens het stagegesprek klikte het. Ik voelde me er meteen welkom. Toen ik later tijdens corona niet naar school kon, belde eigenaar Daan of ik er wilde komen werken.”

Je bent blijven ‘plakken’ bij De Beleving. Waarom is het leuk om hier te werken?
“De Beleving is een jong en fris bedrijf. Niet te serieus maar er wordt wel hard gewerkt.
Daan ‘ziet’ zijn medewerkers. Hij begrijpt dat je misschien ook een keer iets anders wilt doen en vraagt daar ook naar. Hij spoort je ook aan om dat zelf aan te geven. Zo zorgt hij ervoor dat je je niet gaat vervelen. En hij laat merken dat hij je graag wil behouden voor het bedrijf. Ik voel me heel welkom en heel gewenst. Heel bijzonder. Daarnaast is het een gezellig team. Sommigen zingen hard mee tijdens het werk. Iedereen heeft zijn eigen eigenaardigheden.”

Hoe wordt die waardering geuit?  
“We hebben functioneringsgesprekken, maar Daan spreekt tussentijds ook altijd zijn waardering uit. Toen Daan me belde zei hij dat hij me heel graag wilde hebben. ‘Ik wil niet dat je voor mijn neus wordt weggekaapt’, zei hij. Als het even niet werkt of lekker loopt dan wordt dat ook besproken en dan wordt er actie ondernomen. Als het nodig is dan wordt de teamsamenstelling aangepast. We kennen elkaars kwaliteiten en zorgen ervoor dat we die goed benutten. We gunnen elkaar ook leuk werk.”

Wat vind jij het leukst om te doen?
“Ik heb geen voorkeur voor iets specifieks. Soms is repetitief werk fijn, dan kom je even in een flow. Dan is het leuk om na te denken over nieuwe producten of oplossingen. Dat vraagt weer meer creativiteit. De afwisseling tussen wel en niet creatief zijn vind ik heel fijn.”

Waar ben je trots op in het afgelopen jaar?
“Afgelopen jaar had ik regelmatig een eureka-momentje. Dat je een goed idee hebt dat werkt. Dat vraagt creativiteit. Ik ben het meest creatief als er niet te veel druk is, als ik lekker in mijn vel zit en als ik goed heb geslapen en dus veel energie heb. Ik krijg er ook energie van als ik het vertrouwen krijg om met een project of opdracht aan de slag te gaan. Dat iemand zegt: ‘Dit is echt iets voor jou’.”

Hoe zou je het vinden om een werkbezoek te doen, als het project af is en in gebruik?
“Ik werk in de werkplaats, niet op de locatie. Dat vind ik prettig. Maar het zou best leuk zijn om een keer het eindresultaat te zien. Op termijn zou ik het ook leuk vinden om een keer een visiegesprek bij te wonen. Voor we bij De Beleving aan een project beginnen hebben we een visiegesprek met de school of kinderopvang waar we aan de slag gaan. We bespreken dan hun visie en wat ze willen uitstralen. Met die kennis kunnen we het beste aan de behoefte van de klant voldoen.”

Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou bij De Beleving?
“Er is veel mogelijk, maar ik heb nog geen richting bedacht. Ik ben tevreden met het werk zoals het nu is, dat geeft ook rust. Ik weet wel dat er ruimte is om me verder te ontwikkelen. Er wordt ook regelmatig gevraagd of ik nog iets anders zou willen doen. Dat gebeurt tijdens de functioneringsgesprekken, maar ook terloops. En 1 of 2 keer per jaar komen we allemaal bij elkaar om de gang van zaken te bespreken. De deur van Daan staat altijd open. Als ik een opleiding wil volgen of me op een andere manier wil ontwikkelen, dan is dat altijd bespreekbaar. Tot nu toe was dat nog niet aan de orde. Ik ben op het moment eerlijk gezegd even uitgeleerd.”

Wat vind jij een fijne manier van werken?
“Dat ik mijn collega’s erbij kan betrekken als dat nodig is. Ik weet ondertussen met welke vraag ik bij wie terecht kan. Bij De Beleving werken we samen aan een project. Daardoor heb ik veel contact met mijn collega’s. Dat vind ik prettig. Overigens kon ik ook 4 dagen werken. Dat was voor mij een voorwaarde. Dan heb ik ook nog tijd voor andere dingen dan werk alleen.”

Welke dingen zijn dat?
“Ik fiets graag, op de racefiets. Schilderen en houtsnijden vind ik ook leuk. Ik heb net een nieuw huis en ben bezig met de inrichting daarvan. En ik help ook wel eens mee met het opbouwen van festivals. Dat is heel leuk om te doen.”

Wanneer heb je echt een topdag gehad?
“Werk is eigenlijk altijd leuk, maar als ik lekker in de flow zat, ben ik wel erg tevreden. Meestal ligt dat aan mezelf. Het heeft er ook mee te maken of ik me energiek voel of dat ik genoeg slaap heb gehad. Een werkgever kan daar natuurlijk ook aan bijdragen. Ik voel me heel erg gewaardeerd bij De Beleving. Daan is een betrokken baas die mogelijkheden ziet in mensen. Ik vind dat heel bijzonder.”