News Created with Sketch. Geplaatst op:
10-12-2021
.

Eigenaarschap geeft energie en vertrouwen

Er wordt steeds meer van bedrijven en van hun medewerkers verwacht: korte doorlooptijden, hoge kwaliteit en scherpe prijzen voor diensten en producten. Omdat het speelveld verandert, zijn er de nodige uitdagingen: digitalisering, flexibiliteit en veerkracht en forse concurrentie. Ook op jou als werknemer wordt een stevig beroep gedaan. Hoe kan je daar goed mee omgaan?

Eigenaarschap tonen is een manier om met alle uitdagingen om te gaan. Het houdt in dat je als medewerker gemotiveerd bent, maar ook wendbaar en flexibel. Het geeft je positieve energie en zelfvertrouwen. Je neemt verantwoordelijkheid in je werk en je bent ondernemend en vitaal. Een aardig lijstje positieve eigenschappen dus, waarmee je van extra waarde bent als werknemer. En, niet onbelangrijk, je doet jezelf er ook een groot plezier mee. Met meer eigenaarschap ervaar je namelijk ook meer werkplezier en minder stress.

Wat is eigenaarschap?
Eigenaarschap ontstaat wanneer je herkent in de waarden van het bedrijf, actief bijdraagt aan de doelen en ook invulling kan geven aan je eigen ambities. Het bijdragen aan de resultaten van het bedrijf vanuit een intrinsieke motivatie is krachtig én kost minder moeite. Het gaat als het ware vanzelf. Als je eigenaarschap toont, zal je niet zeggen ‘dat staat niet in mijn taakomschrijving’. Je wil en kan meedenken met collega’s, klanten en het bedrijf. 

Eigenaarschap vraagt om persoonlijk leiderschap en de regie nemen over zaken, zoals:

  • Zelfreflectie: Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?
  • Zelfsturing: Hoe kan ik met mijn sterktes en zwaktes zo effectief mogelijk zijn?
  • Focus: Waar richt ik mijn aandacht op?

Het voordeel voor jouzelf is dat je veel lekkerder in je vel zit als je zelf regie neemt. Je zet je in voor doelen waar je je ook echt hard voor wilt maken en dat kost je minder moeite.

Verandering van bedrijfscultuur
Eigenaarschap is echter niet alleen afhankelijk van de persoonlijke instelling van een medewerker. Om eigenaarschap te kunnen nemen, is er ruimte nodig. Dit vraagt om een bedrijfscultuur met de volgende kenmerken:

  • Vertrouwen in plaats van controle
  • Ruimte voor eigen invulling in plaats van strakke richtlijnen
  • Veiligheid om te ontwikkelen en te leren in plaats van af te rekenen
  • Zinvol werk bij een zinvolle organisatie
  • Kunnen ontwikkelen van vakmanschap

 

Je kunt je voorstellen dat dit om verandering vraagt. In het bedrijf (hoe sturen leidinggevenden aan) maar ook in hoe je zelf in het (werkende) leven staat. Wil je meer weten over hoe je regie kan nemen? Denk je dat jouw bedrijf kan profiteren als de medewerkers meer eigenaarschap ervaren? Wil je meer weten over hoe je dit kan aanpakken, stuur dan gerust een berichtje naar Jouw Toekomst Adviseur.

Gerelateerd Nieuws

Reflecteren, zo doe je dat

Je vakantie is bij uitstek het moment om te reflecteren op jouw e...
Lees meer

Véél leuker: van to-do naar ta-da!

Heb je jezelf aangeleerd om met to-dolijstjes te werken? Vanuit h...
Lees meer

3 redenen om meer te lachen op het werk

Lachen op de werkvloer maakt productief. Deze en nog 2 redenen wa...
Lees meer